Милиардите за спасителната помощ за Гърция - "пари като вестници"

10527
Милиардите за спасителната помощ за Гърция - "пари като вестници"
Снимка: Getty Images / Guliver

Вчера от Европейската комисия (ЕК) потвърдиха, че ще искат България и останалите 8 страни членки извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез Европейския фонд за финансова стабилност. Министър-председателят Бойко Борисов ясно намекнал, че България няма да се съгласи с това. Британският премиер Дейвид Камерън каза същото. Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че сумата за спасяването на Гърция може и да е по-голяма, а главата на институцията Кристин Лагард намекна за отписване на част от дълга на Гърция. Все пак тя заяви, че на фона на настроенията сред страните членки това не е вероятна опция. Германският седмичник „Шпигел“ написа, че САЩ задкулисно настояват за отписване на гръцкия дълг. Финансовият министър на Германия смята, че това не е вариант, а временен Grexit може да е по-добрата опция за страната.

Коментар на редактора

Шойбле: временен Grexit може да е по-добрият вариант за Гърция

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ще подаде искане до германския парламент за възобновяване на преговорите за...

Както написа и „Шпигел“ не са случайни изказванията на Лагард, ако е вярно, че Вашингтон иска отписване. В такъв случай не е учудващо, че шефът на МВФ говори за това. САЩ все пак са най-големият акционер във фонда. Ако наистина трябва повече пари за Гърция от предварително договорените 86 млрд. евро, то отписване на дълга би било решение.

И на това няма как да се съгласят страните членки? След реструктурирането на дълга на Гърция през 2012 година, той сега дължи към тройката кредитори Международния валутен фонд, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, т.е. и към европейските правителства. Това означава, че при едно евентуално отписване данъкоплатците, т.е. гражданите на ЕС ще платят сметката за Гърция.

Смята се, че ако в момента не се одобри даването едни 7 млрд. евро за Гърция, страната ще обяви фалит. Главата на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг също предупреди предупреди, че гръцките банки могат да фалират без предоставянето на трета спасителна програма. Според някои икономисти, това не е голям проблем, като просто собствеността на кредитните институции, доста обезценена, разбира се, ще се прехвърли на други акционери.

В момента отново с всички сили се работи за спасяването на банки. Вече започвам да се съгласявам с бившия гръцки министър на финансите Янис Варуфакис, който призна, че се е опитвал да направи така, че да не се стигне до споразумение. Според него взимането на още кредити на фона на свиваща се икономика не било решение.

Парите на страните извън еврозоната ще се изолират, за да се даде на Гърция

Европа каза на Гърция каквото трябваше по отношение на кризата и тя се вслуша в гласа на партньорите си, след като прие закона за рефор...

И така ние всички започваме да намразваме Гърция, защото плащаме за нея, а те гърците си живеят добре. Европейската солидарност е нещо много хубаво, но до момент, в който това не се превръща в чиста експлоатация на думата. Ако се стигне до отписване на дълг, ще плащаме още повече.

Не бих искала България да участва в даването или гарантирането на заем за Гърция. Сигурна съм обаче, че ще се намери начин това да стане. "За" съм за европейска солидарност, но ситуацията започва да излиза извън контрол, а плащанията все повече се увеличават. Беше ми смешно до един момент и имах чувството, че се постигна споразумение, защото лидерите се измориха да преговарят. Сега разговорите продължават и се размятат едни милиарди евро - "пари като вестници". Гръцката икономика не е толкова слаба, за да не може да се справи с излизането си от еврозоната. Какво ще стане, ако й позволим? Може би не е късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com