На МКС ще е най-студеното място във Вселената

6616

Космосът е изключително студено място, въпреки наличието на свръх горещи звезди и други високоенергийни обекти в него. Температурата в междугалактическия газ е не повече от 3 градуса по скалата на Келвин, а на най-студеното място – в мъглявината Бумеранг, температурата е един градус над абсолютната нула (273,15°C). Въпреки тези чудовищно ниски стойности, те не представляват нищо, в сравнение със студа, който учените от NASA планират да създадат на борда на Международната космическа станция.

Изследователите възнамеряват да обособят на МКС свръхстудено пространство, в което ще се изучават някои явления от областта на квантовата механика.

Outernet иска да "освободи" интернет, изпращайки го в Космоса

Група от предприемачи иска да прехвърли мост през дигиталното разделение и цензурата, като излъчва безплатно интернет от мрежа от нанос...

Това пространство ще стане най-студената „точка“ в цялата Вселена.

Експериментът носи названието Cold Atom Lab. По време на проекта във вътрешността на специална област ще бъде генериран облак от атомен газ с охлаждане до температура, равняваща се на сто трилионна част градуса от абсолютната нула. При тези стойности спира всякакво движение на атомите и молекулите на атомно и субатомно ниво, веществата престават да се намират в газообразно, течно или твърдо състояние, а преминават в т.нар. квантово състояние.

Учените ще работят с т.нар. кондензат  Бозе-Айнщайн – облак от разреден атомен газ, където може да се наблюдават редица необичайни квантови ефекти при температури, близки до абсолютната нула. Космическата станция ще предостави на изследователите такава уникална експериментална среда, където отсъства гравитация, която иначе на Земята пречи за постигането на толкова екстремно охлаждане на газ до свръх ниски температури.

Изследването на кондензата Бозе-Айнщайн ще се превърне в своеобразен „прозорец“ към квантовия свят, който все още е твърде непознат за учените и е изпълнен с уникални ефекти и процеси.

Извънземните са се появили непосредствено след Големия взрив

Форми на извънземен живот са се появили няколко милиона години след Големия взрив, а хората са нещо като новодомци във Вселената, твърд...

Например – два облака кондензат  Бозе-Айнщайн, влизайки в контакт един с друг в пространството, не се смесват помежду си, а преминават един през друг, подобно на две вълни.

Лабораторията Cold Atom Lab ще бъде доставена на борда на Международната космическа станция през 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com