На повърхността на Марс се появи нов кратер от слбъсък с метеорит

4215
На повърхността на Марс се появи нов кратер от слбъсък с метеорит

Когато става дума за кратери, често правим асоциация с Луната, защото там е най-близкото до нас място, където има най-много кратери. Други, по-далечни обекти, изпъстрени с дупки от падане на космически тела, са планетите от нашата Слънчева система. От известно време броят на кратерите върху една от най-вълнуващите човечеството планети – Марс, се е увеличил с още един, съобщават учените.

Става дума за сравнително „пресен“ кратер, който се е появил вследствие на падане на метеорит върху повърхността на нашата червена съседка.

НАСА започва да конструира нов марсоход

Следващият робот на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) скоро ще започне да придобива форма, пише Space.com. Марсоходът InSi...

Новообразуванието е заснето от камера на апарата Mars Reconnaissance Orbiter.

Кога точно е паднал гигантският камък на Червената планета, учените успели да установят, благодарение на множеството снимки, направени преди и след космическото събитие. Кратерът, който е с размерите на половин футболно поле, се е образувал през март на 2012 г., уточняват астрономите. Сблъсъкът с марсианската повърхност се е случил, след като обектът се е взривил в атмосферата на Марс. Шоуто вероятно доста е напомняло това, наблюдавано при попадането на Челябинския метеорит в земната атмосфера.

В резултат от падането на метеорита върху марсианската повърхност се е образувало петно от по-тъмните подповърхностни слоеве почва с диаметър около 8 километра.

Близо до този кратер инструментът HiRISE е открил още няколко по-малки, които явно са се появили при сблъсък с отломки от метеорита в повърхността. Самият „основен“ кратер“ е доста необичаен – той не е толкова дълбок, колкото други, подобни на него, новообразувани кратери, коментират специалистите.

Оферта в САЩ: Подарък за майката - марсиански кратер, кръстен на нея

Компанията Uwingu, която набира средства за космически начинания, предлага специален подарък за Деня на майката, който в САЩ се отбеляз...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com