X
 
 

Най-после – браво на парламента

16242 0
Най-после – браво на парламента
Снимка: БГНЕС
За пръв път от много години Народното събрание прие закон, с който защити обикновените граждани от правно тълкувание, ощетяващо ги по безумен начин. Става въпрос за това да можеш да съдиш община или държавата заради подзаконов нормативен акт (наредба, правилник, т.н.), който е бил обявен за незаконен.

Парадоксално или не, но от 3 години насам всъщност в България нямаше как да съдиш чиновничеството ни, че е некадърно или че е решило да си направи нещата удобни, макар че е незаконно. Защото през 2016 година, воденият тогава от Георги Колев Върховен административен съд излезе с тълкувателно решение, че ако някой подзаконов акт е незаконен, няма щети от действието му преди да бъде обявен за незаконен. По същата логика пияните шофьори няма какво да ги глобяват, преди да са направили нарушение или катастрофа.

Сега парламентът поправи тази, както я нарече адвокат Николай Хаджигенов пред Actualno.com, милиционерска логика. И това заслужава похвала и адмирации – защото се случва толкова рядко, че Халеевата комета е по-често явление от това Народното събрание да направи нещо както трябва.

Не е обаче съвсем както трябва. И причината е проста – наредба, правилник или какъвто щете подзаконов акт, се пише от някой. Някой носи отговорност за всеки законов текст в тази държава – с подписа си като имащ право да го утвърди. За калпави законови текстове следва тези, сложили подписите, да са виновни! Когато търсиш обезщетение, те да го плащат – не общината или държавата, защото тя ще плати с парите от данъците, т.е. с парите на всички нас. Така че сегашната промяна в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) е само стъпка до крайната цел – да се търси конкретна отговорност. Тази цел е напълно постижима, дори без промяна на закони, а чрез съдебна практика. Обаче като имаш такива съдебни решения като това на ВАС отпреди 3 години, как да вярваш на уж призваните да са барометър на справедливостта?

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...