Неприемането на Мис България не е помиярска завист*

20155
Неприемането на Мис България не е помиярска завист*
Снимка: HiLife

Определено една от темите на седмицата се оказа изборът на Тамара Георгиева за "Мис България" 2017. Той предизвика безброй реакции, като много от тях станаха факт и заради гледната точка на редактор на Actualno.com. Публикуваме една от реакциите по изрична молба на автора, като заглавието е на редакцията*.

Прочетох статията на Десислава Любомирова (бел. ред. - за конкурса "Мис България"). Тя може да послужи като отлична защитна реч на проф. Иво Христов по казуса с дебилите, с тази разлика, че той е застопорил процента им на 80, а тя го качва на 90. Шегувам се, твърденията на Иво Христов и на Десислава Любомирова нямат нищо общо, посоките на обвиненията и адресатите им са съвсем различни. За всички незлонамерени е ясно,че професорът осъжда т.нар. "политическа класа" за умишленото деморализиране, опростачване и оскотяване на нашия благороден и просветен в миналото народ, с цел да го манипулира все по-лесно, докато Десислава Любомирова директно ни заклеймява като подли комплексари, използващи бункера на анонимността, за да излеят цялата помия от душите си върху едно беззащитно момиче - "никоя жена..." и пр. Според авторката, това е характерна черта в психологическия облик на българина, негова историческа духовна патология. Можеше да го каже и по-кратичко, както направи Тамарчето: "Хората са прости и завиждат".

Мис на кого му пука?!

Преполовихме и тази седмица, но централна медийна тема все още си остава конкурсът за красота на България. Този, за който Жени Калкандж...

Заявявам с абсолютна убеденост и отговорност, че взривът от отрицателни реакции на този нелеп избор се дължи на причини,коренно различни от тези, които се сили да ни внуши Десислава Любомриова. От десетилетия сме безсилни свидетели на чудовищна по размаха си подмяна на ценностите, чийто проявления в България са по-контрастни и убийствени, отколкото другаде в Европа и са доведени до крайност, до пълен абсурд. Управляват ни отявлени разбойници и тъпанари с купени дипломи и докторати, просвещават ни некадърници и еничари, корумпирана паплач пълзи по всички клонове на администрацията, полицаи и съдии са неприкрити ортаци на подземните босове. Националният "елит" се свежда до сган от синове на мафиотски босове, "олигарси" и партийни вождчета и техните гнусни харемлъци от чалгаджийки и проститутки. Аморалността ни ръководи, тъпотията ни просвещава, престъплението опазва обществения ред, безчестието ни съди с меча на Темида. "Глупец ни учи на ум, безчестник на чест ни учи", ако спрегнем в сегашно време пророческия стих на Джагаров. Черното ни се пули за бяло, срам и смрад вонят отвсякъде.

Българският народ, доколкото е оцелял, отдавна се е изплюл в тая гадост и физически или духовно е емигрирал от нея. Но високо горе в етера над България, съществува една зона, недостъпна за домогванията и изстъпленията на порока и това е българската женска красота. Истинската. Вековната радост на българина, че женската му челяд е хубава и че красотата ѝ по мистичен начин побеждава всеки поробител, всяка тъмна сила. Това е светая светих на българското сърце, това е вечната и святата. Българинът пази този идеал по-ревниво от портфейла си, по-страстно дори от земята си. Това е отговорът на въпроса защо на сегашните опростачени и профанизирани конкурси за красота, сведени до подбор на проститутки, не се явяват хубави момичета.

Хубавите тела и правилните черти на лицето са нищо без харизмата на интелекта и почтеността. Но поне досега избраничките на тези конкурси (независимо от занятията, спонсорите и любовниците си) се вписваха в стереотипа на "приемливите". Вулканът на "нашето недоволство" избухна, когато на трона на красотата клекна едно очевидно некрасиво момиче, т.е. състоя се арогантна подмяна и на тази последна неприкосновена стойност и за царица на хубостта бе обявена жена, по-грозна от повечето минувачки по улицата. Нещо като ситуацията в приказката "черна кака под венчило, златна кака под корито". И тук носът ѝ (вечният гоголев нос!) е най-малкият проблем - невъзможни за преглътване са общият израз на посредственост и злост, тоталната липса на миловидност, лъчезарност и младост в едно създание, което би трябвало да символизира българската женственост и да се занимава с благотворителност през годината на своето "царуване". Изказванията ѝ, последвали абсурдния ѝ избор, само ни увериха, че е крайно нетактична. Така че, не можем да я окайваме като невинна жертва на обществения садизъм. Освен това, би трябвало да е наясно, че лицето на Мис България трябва да е прекрасно от всички ъгли и във всякакви ракурси. Така че д-р Енчев няма да оправи нещата, само ще си изложи на опасност дипломата.

В заключение ще повторя, че пълното неприемане на избора на актуалната Мис не е изблик на помиярска завист и комплексарско разтоварване, а дълбоко мотивирана реакция, породена от поругаването на последния храм - този на красотата. Убийствените разкрития на "Афера" довършиха останалото. Плоска е забележката на Десислава Любомирова, че тези, които критикуват Тамарчето, не изглеждат по-добре от нея - има си хас това да е изискването за правото да критикуваш призьорката на един публичен конкурс! Както се казва в известния виц, ние и яйца не снасяме, но знаем кое е запъртък.

Колко грозота в страната на красотата

Отдавна сме свикнали с убеждението, че българката е красива. И тя е, разбира се. Една 20-минутна разходка из улиците и събираш участнич...

Колкото до важността на този уж незначителен казус и за отвратителните внушения за пластични намеси - напълно съм съгласна с Десислава Любомирова, макар да съм сигурна, че Тами ще прибегне тъкмо към тях. За да опровергая обвиненията на Десислава Любомирова, че българинът стреля само под прикритието на анонимността, се подписвам, както винаги, с пълното си име: Милена Върбанова Велчева, бивш журналист в Българско национално радио, в момента работя във Швейцария.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com