ОбразУвание. Дано не е раково

9217
ОбразУвание. Дано не е раково
Снимка: БГНЕС

В промеждутъка между 15 септември и Денят на будителите искам да ви кажа, че системата на средното образование в България не функционира.

Нов закон с неприети стандарти, купища административни глупости, таблици за отсъствия, липса на стандарт за финасирането...... Затова пък е ясно, че всеки трябва да събира снимки и обучения за своето ПОРТФОЛИО. Ако не го направите, след 4 години ви грози уволнение. А има ли кого да назначат? НЕ.

Понякога най-доброто за децата не е да са с родителите си

Снощи новородено момиченце беше захвърлено на поляна пред жилищен блок в "Обеля". Преди два месеца пък бебе беше изоставено в блок край...

Липсата на смисъл и прагматизъм в образованието се крие зад фалшиви и кухи фрази. Учителят предава социалния опит на човечеството чрез знания, екстраполира……и мизерства. Съдържание няма, мотивацията на участниците в образователния процес е равна почти на нула, затова липсата на смисъл и истински идеи се крие зад огромна административно-формална машина.

Гледали ли сте „Възгледите на един учител за всемирната просвета“? Забавно е. Езикът е пъстър, говори се за изкуство, за класика, дефинират се понятия, търси се латинският им произход. След това стилът рязко пада на ежедневния български- опростен или опростачен - както ви харесва. Такава е и разликата между Новият закон за образованието и РЕАЛНОСТТА.

Oтносно всемирната просвета искам да споделя 2-3 прости разсъждения. Системата на образованието е бюрократична. Дотолкова, че работи САМО НА БЮРО.

Далеч от бюрото и компютъра, в реална среда… тотално губи ориентация. Повтаря клишета. Формата я има - закон, тук-там някой стандарт за прилагането му, усилия те да бъдат изпълнени или поне ненарушени. Формата я има. НЯМА СЪДЪРЖАНИЕ! Или НЕ се вижда в мъглата от формални фишеци….

Партия "Цървул" - за една по-патриотична България! (ВИДЕО)*

Президентските избори наближават, макар и по поведението на някои от „системните“ партии в България изобщо да не го подсказ...

Не са ли днешните ученици КЛИЕНТИ на системата- обслужвани с такт, внимание, етично? А класният ръководител всъщност е Customer Service Department, тоест Отдел за обслужване на клиенти. Доволни сме, не сме, like-ваме, не like-ваме - това е част от информацията, която той получава от клиентите. Клиентът ВИНАГИ има право! И трябва да е доволен. Иначе сменя услугата……Отива другаде, а с него и държавната субсидия, а тогава няма бюджет….

Директорът е мениджър и администратор, иначе казано CEO- Chief Executive Officer и най-важно е да работи добре с бюджета. Пази държавната касичка. Контролира и чете огромната документация ол дъ тайм. Води staff meeting (Педагогически съвет).

Образованието прилича все повече на попфолка. Фалш, грим, клишета, форма без съдържание… ОбразУвание. Дано не е раково....

Автор: Елена Иванова

Гнусното ченгеджийство пак победи!

Реформа в МВР на практика няма да има. Това съобщи лично вътрешният министър Румяна Бъчварова вчера (13 септември). Коментар на редакт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com