От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

9901
От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?
Снимка: Колаж/Actualno.com

Понеже гражданското общество изчезна - тоест вече няма хора, които да са готови да се съберат на жълтите павета, за да потърсят сметка на политиците - и беше заместено от отровния му двойник - сеира, не ми остава друго, освен да предложа нещо за второто.

Бойко Борисов проговори малко повече за провала на второто издание на ротацията. Както още в неделя стана ясно, основната причина е, че от ПП-ДБ са поскали смяна на вътрешния министър Калин Стоянов. За който пък общо взето се знае, че служи за протекция на Борисов, като пряк отговорник по неговата неприкосновеност. Цялото това нещо бе един от най-важните параметри по сделката, която накратко се наричаше сглобка, и дойде на дневен ред след стресиращото, абнормално и кошмарно за Борисов поведение на Бойко Рашков. Който пък от ПП поставиха съвсем на заден план, до степен, в която той се превърна в нещо като независим депутат. Оказа се, че не им е нужен, понеже от режим "нулева корупция" минаха, по думите на Кирил Петков, в режим "задкулисието вече е на първия ред в парламента". Вмятам набързо - ако имаше гражданско общество, само тази реплика щеше да е достатъчна, за да го изкара на жълтите павета. 

Борисов обаче сега твърди интересни неща. Обаждали му са се, казва той, министри от други държави, които да го натискат да смени вътрешния си министър. Че някои даже не били министри от ЕС. Кои са тези държави, впрочем? Няма да е лошо да разберем. 

Следващ въпрос: от ПП-ДБ чудесно би трябвало да разбират, че ако поискат "техен" вътрешен министър, то ГЕРБ и ДПС моментално ще развалят сглобката. В този смисъл - не е ли малко трудно да си представим, че изненадата, която демонстрират в момента, изглежда пресилена? Нещата са малко като при изказването на Асен Василев за Мария Габриел - не е да му е хрумнално оня ден, че тя е "лице на мафията", според мен. Просто сега е дошъл моментът да го каже и го е казал, защото тъй или иначе идеята е била такава - за нови избори. 

За 9-те месеца съвместно съжителство, за което един умен човек бе казал - "това е толкова неестествено - дори за тях, които са напълно неестествени", и двете фракции за научили, предполагам, неимоверно много важни неща едни за други. Едни или наивни, или платени (обичайната дилема) политически анализатори твърдяха, че това е чудесно, защото така, знаейки тайните си, те били гарантирали устойчивостта на сглобката и никой нямало как да мръдне от нея, понеже знаел, че отсрещния държи пръста на спусъка. Е, ето как тази не много умна теза пропадна моментално - според мен в идните месеци тъкмо тия спусъци ще изгърмят един след друг под формата на скандали. И това, което става в последната година, белязана от знакови убийства в подземния свят, ще се повтори във вида на компромати в политическия свят, за който е добре известно, че е продължение на първия. С други думи: невероятно фалшивия бон тон, който опияняваше само придворни и подопечни наблюдатели, ще се превърне в агресивна война. Така ще е поне до лятото. После може пак ротация към всеобщото самозалъгване.  

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com