Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

12443
Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна
Снимка: Колаж/Actualno.com

Има нещо много комично и много зловещо (зависи в коя посока предпочитате да разсъждавате, а може и да ги редувате) в разпада на кабинета. Той, общо взето, приключи за нула време. Човек се озърта като в онова меме с объркания Джон Траволта и пита: абе, какво стана? Къде отидоха всички? Нали, таковата, евроатлантическата отговорност зове към компромис? И нали втората, изглежда, по важност - националната отговорност, пак изисква разбирателство? Свърши ли ротацията, цялото ала-бала? И както се пошегува Христо Комарницки, остана само едно: "Сега Магнитски идва с гръм"...

Никой обаче няма да дойде. Мария Габриел оттегли кандидатурата. Богатият чичо Пеевски помръдна онази решителна бръчка между челото и носа, и също каза край. Предполагам, че в ПП сега тече разговор, за който не ми трябва запис. Ясно е какво става. Някой там казва - "пичове, ребрандираме отново нещата! ГЕРБ и ДПС пак стават мафия, поне до следващите избори. Вижте как хубаво Асен Василев го каза за Мария Габриел - продължаваме по същия начин, браво Асене." По някое време се обажда колеблив глас, който културно пита - няма ли нашите избиратели да им се стори странно сега да се върнем пак на старата песен? Посреща го общ присмех - няма, спокойно. Отиваме тая вечер на митинг срещу мафията и всичко почва отначало. Аз съм Кирил Петков и докато транскрибирам устно всичко, което ми е написал Найо Тицин, мен не ме е страх. 

А каква всъщност е причината за разпада на правителството? Не ви е необходим жокер, Мария Габриел общо взето я съобщи. ПП-ДБ са поискали вътрешното министерство при ротацията. Каквито и да бяха фините настройки на смесеното управление, в тях има една константа - МВР и прокуратурата не се пипат, защото току-виж някой арестувал Борисов и Пеевски. Изпирането, разбира се, не може да се осъществи заради едното намерение - необходима е институция, която да охранява двамата. Схемата на Нотариуса и Еврото включва хора, които покрай тях, естествено, засягат и най-високите етажи; едрите попечители.  

Сега, до европейските и национални избори, най-вероятно предстоят едни месеци от доброто старо време. Както всички бяха на власт, сега ще се окаже, че всички са опозиция. Компроматите ще се върнат, сраженията ще се подновят. Ицо Хазарта пак ще може да пусне нова песен, от която пък по-късно пак да го е срам. Борисов пак ще почне да говори за ПП и ДБ като за хора от типа "Мадуро". Пеевски спокойно може да излезе от ролята на говорител и да се върне към по-обичайната - на султан. ИТН и "Възраждане" ще продължават да се борят за процент отгоре, прикривайки основния си и твърде значим проблем - неспособността да управляват. И тъй нататък. В един друг период щях да завърша така - "само няма да има наивници, които да вярват". Но другият период свърши и започна нов. За него е характерно обратното: наивници бол. Винаги ще се намерят и винаги ще вярват. Кой е казал, че нещата винаги се подобряват? 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com