Откриха миниатюрна черна дупка с гигантска мощ

12592
Откриха миниатюрна черна дупка с гигантска мощ
Снимка: Thinkstock

Интересно астрономическо откритие са направили учените от Международния център за радио-астрономически изследвания (International Centre for Radio Astronomy Research, ICRAR). Те попаднали на необичайно малка черна дупка (от гледна точка на мащабите в космическото пространство), разположена в недрата на галактиката M83, намираща се на 15 милиона светлинни години от Земята.

Въпреки миниатюрните си размери, черната дупка притежава огромна мощ и енергия.

Моделираха компютърно сливането на две черни дупки

Специалисти на NASA проведоха компютърно моделиране, демонстриращо в детайли тънкостите на процеса, който се случва при сливането на дв...

Черната дупка е с диаметър около 100 километра и е квалифицирана като микроквазерMQ1 – черна дупка, заобиколена от мехури горещ газ. Изригващите от нея потоци частици и високоенергийно излъчване се разпростират в пространството на разстояние 20 светлинни години. Всяко космическо тяло, попаднало под „енергийните удари“ на черната дупка, моментално се изпарява, а неговата материя попълва постепенно изтощаващите се запаси от материя на квазера, разказват учените.

„Потоците, изригващи от черната дупка MQ1, се устремяват в пространството перпендикулярно на плоскостта на галактиката M83. Това ни позволява да оценим действащите там сили и приблизително да определим количеството енергия, с която работи този уникален космически обект. Получените по време на изучаването на микроквазера знания ни позволяват да разберем повече за ранните стадии на развитие на някои галактики, които  са се появили преди около 12 милиона години. По някои особености съдим, че тогава е имало такива обекти, подобни на MQ1 – обекти, които почти не се срещат в по-близките до Земята области на космоса.“, разказват специалистите от Международния център за радио-астрономически изследвания.

За сравнение – микроквазерът SS433, разположен в нашата собствена галактика Млечния път, използва енергия и създава сила 10 пъти по-малки от тези, които са измерени в MQ1.

Това явление е поредното доказателство за това, че в по-ранното съществуване на Вселената са се случвали повече високоенергийни явления и събития, отколкото може да се наблюдават в сегашно време, коментират учените.

Невиждано явление тества теорията на относителността на Айнщайн

Американски астрономи откриха още една звезда, която обикаля около свръхголяма черна дупка в сърцето на нашата галактика – Млеч...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com