Педали под бюрото произвеждат електричество за офиса

16758
Педали под бюрото произвеждат електричество за офиса

Снегът, студеният дъжд, калта и вятърът свеждат разходките на открито до минимум. Дори и най-ентусиазираните велосипедисти се отказват от колелото като средство за придвижване из града. Стъмва се рано, а след края на работния ден желанието за посещение на фитнес салоните или залата за тренировка рязко спада. Причината – след обездвижването в седнало положение, човек трудно преодолява мисълта за влагане на усилия в активна и тонизираща вечер. Така мнозина залагат на разпускането.

Проф. Джим Мартин от университета в Юта решил да сложи край на това. Той изобретил “активното бюро” - работно място с компютърен терминал и удобна седалка с облегалка и педали. Последната подробност е особено важна. Тя променя работния ритъм, съчетава движението с интелектуалния труд и стапя излишните калории и килограми, предаде БНТ.

Плат за дрехи зарежда мобилни телефони

В Япония изобретиха материя, която след като погълне достатъчно количество слънчева енергия, може да се използва като зарядно за моби...

Брайън Ричи, директор на служба за търговско-техническо сътрудничество, дотолкова се запалил по идеята, че решил да я изпробва лично и да я подкрепи с всички възможни средства. Свикнах да работя и да въртя педалите едновременно. Започнах да горя между 300 и 800 калории дневно. В същото време четях имейли, преглеждах документи, пишех отговори. И се чувствам по-добре. Усещам повече енергия в себе си. Усетих още, че докато раздвижвам, пиша по-добре. Не се потя. Ставам от бюрото и направо отивам на срещи и събрания”, разказва той. Според него вариантът с въртене на педали под бюрото е най-удобен за офис средата.

Една белгийска компания е отишла още по-далеч. Нейните специалисти са разработили терминали, при които въртенето не само топи калории, но и генерира електрическа енергия. Не е много, но достатъчно за зареждането на таблет или мобилен телефон. Същите апарати вече са въведени експериментално на летището в Брюксел.

Идеята е спечелила и френските железници, които са инсталирали устройство за зареждане чрез въртене от края на миналата година на гара Монпарнас в Париж. Вариантът позволява частично или цялостно зареждане на батерията на съответното устройство. В зависимост от времето и енергията, които съответният пътник или посрещач желаят да вложат. Използването на устройството е напълно безплатно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com