Порите на потните жлези на дланта показват отпечатъците ни по-добре

5668
Порите на потните жлези на дланта показват отпечатъците ни по-добре
Снимка: Thinkstock

Южнокорейски учени са разработили нов по-бърз и надежден метод за взимане на пръстови отпечатъци, съобщава Live Science.

Технологията заснема порите на потните жлези на човешката длан с помощта на полимер, който сияе флоурисцентно и променя цвета си при контакт с вода.

Вече не са нужни игла и конец за дълбоки рани, затваря ги лепило

Учени разработиха специално лепило, което вероятно ще замени използването на традиционната игла и конец, за да се зашият рани, съобщи с...

Според изследователите от Университета Ханянг, ръководени от химическия инженер Джонг-Ман Ким, съвсем малка част от пръстовия отпечатък е достатъчна, за да бъде идентифициран собственика му.

„Тази сензорна технология има възможностите да служи като нов метод за анализ на пръстови отпечатъци, както и за клинична диагноза на увреждания на потните пори“, посочват учените.

Върху концепцията за използване на порите на потните жлези се работи от години, но новият метод е първият, предлагащ бързина, надеждност и добра цена.

Южнокорейските изследователи са използвали прост полимер, който сменя цвета си може да бъде наслагван с мастиленоструен принтер. Когато към полимера се притисне пръст, той променя цвета си от синьо на червено и сияе на местата, където е бил в контакт с потта. Резултатът е матрица от точки, която представлява уникален пръстов отпечатък.

Установиха на каква възраст мозъкът започва да влошава дейността си

  Ако си мислите, че на 25 години мозъкът ви е в перфектно състояние, учените ще ви разочароват. Едно от последните проучвания на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com