X
 
 

Превозвачите ни не искат европейски заплати

11645 7
photo of Превозвачите ни не искат европейски заплати
Снимка: БГНЕС
Заглавието звучи тъпо, нали? Или най-малкото като фалшива новина. Да-да, ама не. След като вчера (4 декември) Европейският съвет възприе позиция по пакет "Мобилност", един от акцентите на която е да се плаща на професионалните шофьори надница, каквато се плаща в съответната страна-членка на ЕС, в която те работят (в случая – минават, за да натоварят или разтоварят съответния товар), нашите превозвачи моментално счетоха това за неприемливо.

И докато роптаенето срещу други изисквания – например на всеки 4 седмици шофьорите да се връщат в родната си страна за почивка, изглеждат логично заради спецификата на работа, то точно това за парите си е направо комично. Интересно защо точно по него не биват питани шофьори, а не превозвачи т.е. собственици на фирми? Може да не се показват с лица пред камерите, за да не ги познаят – да видим те какво ще кажат! Ако кажат, че не искат повече пари, значи действително мислят, че гадният Макрон иска да ни пороби икономически. Нещо обаче малко ме съмнява.

Виждаме грозното лице на този Европейски съюз, който иска да открадне 150 000 български работници

Сега разбрахме какво е този Европейски съюз – 20 години се лигавим, че всичко е цветя и рози, а Франция и Германия искат да откра...

Отдавна по отношение на труда в Европа има максима – щом работиш извънредно, трябва да ти се плати. А воплите, че с тази промяна се дискриминира транспортният сектор, защото само той бива задължен да плаща повече, са смешни – пакет "Мобилност" е само част от Директивата за командированите работници и съгласно нея всички, абсолютно всички командировани служители получават заплащане, съизмеримо със заплащането в страната от ЕС, където са командировани. Засега не съм чул някой извън собствениците на транспортни фирми да е възроптал.

Пакет "Мобилност" безспорно има вредни за превозвачите ни текстове в този им вид и следва да се борим те да отпаднат. Но популизъм относно заплащането – че на шофьорите ни много им харесва да вземат българска заплата, а не френска или германска, идва малко отгоре. Така че по-кротко с изцепките – позицията на Европейския съвет дори не е задължаваща, тя е преговорна и тепърва ще има отново разговори с Европейския парламент. В този ред на мисли, г-н Джамбазки като плаши Франция и Германия с вето в някое друго бъдеще, защо не попита партийния си лидер и участник в управлението как така стана, че Чехия и Словакия вече не са против пакет "Мобилност" - нали уж Вишеградска четворка, подкрепа, ала-бала? Прага и Братислава защо не ги заплашваме с вето на това и онова?

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Българските превозвачи не искат европейски заплати, не искат да спят в хотелите, не искат да се завръщат всеки месец в България! Те искат ниски заплати, искат да спят в кабините на тировете по цяла година и повече, искат фирмата им да печели много и да не се грижи за условията в които работят!!!! Ха ха ха.... за това до сега НЕ СЕ Е ИЗКАЗАЛ НИТО ЕДИН шофьор НА ТИР, а само шефове на превозвачески ф виж още ›› ирми!
 • ДуПеСе да се закрие 3.1 ДуПеСе да се закрие преди 8 месеца Профил на трол?
  Цъкай минуси тъп соросоид! Да станат безработни, това иска Макрон! Мислел за шофьорите? Да бе да...
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Коментира се само връщането на шофьорите на всеки 4 седмици, за което имаме основания, предвид общата ситуация! Но, не се коментира, че правим дъмпинг на транспортните фирми от централна и западна Европа с ниските заплати на шофьорите, а дейността се извършва основно там! Точно това иска да избегне Макрон! Плачат собствениците на тирове, не шофьорите!
 • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 8 месеца Профил на трол?
  Българска фирма било и транспортна не може да си позволи френски заплати. Що за див популизъм е това да искаме равни заплати? Комунизмът свърши. Според автора масовият фалит ще им даде по-добра заплата? Колкото и да са бандити транспортните фирми, чак толкова пари не могат да отделят. Аман от грантово плюене.
 • ДуПеСе да се закрие 1.1 ДуПеСе да се закрие преди 8 месеца Профил на трол?
  Ами ако питаме превозвачите дали искат заплати като в Швейцария или Монако?
  : 6 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Дупе, само за сведение Монако нямат регистрирани транспортни фирми - ползват френски!
  : 8 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Нямат пари, а? Ами защо тогава искат шофьорите им да не работят при тези, които имат!? Защо "грижите" им към сънародниците им шофьори е същите да спят като кучета в кабините, да не се къпят със седмици, да ядат консерви по паркингите, да не слизат от камионите с месеци, да карат и да карат и да карат, за една десета от заплатата на европейският им колега... Мамка ви, алчни копелета, няма виж още ›› по-голям срам за мен да сте ми сънародници!!!
  : 1 !