Превозвачите ни не искат европейски заплати

12303
Превозвачите ни не искат европейски заплати
Снимка: БГНЕС

Заглавието звучи тъпо, нали? Или най-малкото като фалшива новина. Да-да, ама не. След като вчера (4 декември) Европейският съвет възприе позиция по пакет "Мобилност", един от акцентите на която е да се плаща на професионалните шофьори надница, каквато се плаща в съответната страна-членка на ЕС, в която те работят (в случая – минават, за да натоварят или разтоварят съответния товар), нашите превозвачи моментално счетоха това за неприемливо.

И докато роптаенето срещу други изисквания – например на всеки 4 седмици шофьорите да се връщат в родната си страна за почивка, изглеждат логично заради спецификата на работа, то точно това за парите си е направо комично. Интересно защо точно по него не биват питани шофьори, а не превозвачи т.е. собственици на фирми? Може да не се показват с лица пред камерите, за да не ги познаят – да видим те какво ще кажат! Ако кажат, че не искат повече пари, значи действително мислят, че гадният Макрон иска да ни пороби икономически. Нещо обаче малко ме съмнява.

Виждаме грозното лице на този Европейски съюз, който иска да открадне 150 000 български работници

Сега разбрахме какво е този Европейски съюз – 20 години се лигавим, че всичко е цветя и рози, а Франция и Германия искат да откра...

Отдавна по отношение на труда в Европа има максима – щом работиш извънредно, трябва да ти се плати. А воплите, че с тази промяна се дискриминира транспортният сектор, защото само той бива задължен да плаща повече, са смешни – пакет "Мобилност" е само част от Директивата за командированите работници и съгласно нея всички, абсолютно всички командировани служители получават заплащане, съизмеримо със заплащането в страната от ЕС, където са командировани. Засега не съм чул някой извън собствениците на транспортни фирми да е възроптал.

Пакет "Мобилност" безспорно има вредни за превозвачите ни текстове в този им вид и следва да се борим те да отпаднат. Но популизъм относно заплащането – че на шофьорите ни много им харесва да вземат българска заплата, а не френска или германска, идва малко отгоре. Така че по-кротко с изцепките – позицията на Европейския съвет дори не е задължаваща, тя е преговорна и тепърва ще има отново разговори с Европейския парламент. В този ред на мисли, г-н Джамбазки като плаши Франция и Германия с вето в някое друго бъдеще, защо не попита партийния си лидер и участник в управлението как така стана, че Чехия и Словакия вече не са против пакет "Мобилност" - нали уж Вишеградска четворка, подкрепа, ала-бала? Прага и Братислава защо не ги заплашваме с вето на това и онова?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com