Пускат поетапно Големия адронен колайдер след модернизация

3942
Пускат поетапно Големия адронен колайдер след модернизация
Снимка: Getty Images / Guliver

Представители на екип от учени, инженери и техници на CERN, работещи по модернизацията на оборудването в Големия адронен колайдер, обявиха, че стартират поетапното пускане на частите и механизмите на обновеното съоръжение. Както всяка сложна система, ускорителят на частици трябва да бъда пускан „на части“, за да се гарантира, че ще започне да функционира как едно цяло.

Според плановете на специалистите от CERN, пускът на отделните части на колайдера ще се осъществи в продължение на близо година и машината ще заработи в пълен състав в началото на 2015 г.

ЦЕРН планира да построи нов по-голям ускорител на частици

ЦЕРН (Европейският център за ядрени изследвания) възнамерява да построи нов ускорител на частици - пръстен с дължина на окръжността 100...

Независимо от това, че една от основните цели на съоръжението беше откриването на доказателства за същестуването на частицата Хигс бозон и тя бе осъществена, колайдерът може да продължи да служи на науката за още изследвания и открития в други сфери. Към момента оборудването на съоръжението е в стадий на модернизация, която беше планирана в продължение на няколко години. Самата тя стартира през февруари миналата година за осъществяването й бяха планирани 4.4 милиарда долара. Модернизацията ще позволи при бъдещата си работа колайдерът да ускорява частиците до по-висока енергия, а датчиците да притежават по-висока чувствителност и разделителна способност.

Към момента вече е осъществен пускът на едно от най-важните елементи на колайдера – т.нар. източник. Системата служи за отделянето на елекрони от атомите на водорода, който се използва в качеството на „суров материал“ за производството на чисти протони.

Съвсем скоро отново ще заработи и линейният ускорител Linac2, който осигурява началното ускорение на произведените протони. Още една система за ускоряване ще осигури постигането на по-висока скорост за протоните, преди попадането им в кръга на основния ускорител. По този начин източникът и двата малки ускорителя ще играят огромна роля при функционирането на основния ускорител, коментират специалистите от CERN.

Редактор: Анна Маринова

Увеличават два пъти мощността на Големия адронен колайдер

Големият адронен колайдер ще претърпи основен ремонт, след който ще увеличи мощността си почти два пъти, предаде БГНЕС. Така учените ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com