Синтетични мускули за роботи, работещи на… влага

10591
Синтетични мускули за роботи, работещи на… влага

Хуманоидните роботи – предимно безчувствени, метални, груби машини, с не особено плавни движения и тромаво тяло. Това е факт за голяма част от андроидите, с който повечето от нас са запознати. Скоро обаче роботите ще се доближат една крачка по-близо до човешкия облик, тъй като ще се сдобият със синтетични мускули с отлична ефективност.

Разработката е на американски учени, създали композитен материал, който променя своята форма под въздействието на влага. Точно този ефект стои в основата на синтетичните мускули. Работещите на базата на вода мускули притежават удивителна сила – тънък слой от материала с тегло от едва 25 милиграма може да повдигне стъкло, което има 380 пъти по-голяма маса, или да транспортира товар, чието тегло превишава 10 пъти неговото собствено.

Създадоха емоционално бебе робот

Учени създадоха робот, който прилича на 1-годишно дете, съобщи в. "Дейли мейл". Роботът Диего-Сан може да изразява различни емоции - щ...

 Случващите се в тези изкуствени мускули процеси доста приличат на деформацията на дървесина под въздействието на повишена влажност. Разликата обаче е в това, че в случая те протичат много по-бързо и ефективно.

Материалът в основата си е с дебелина само 20 микрона. Той се състои от два полимера, единият от които играе ролята на скелет, а другият попива и изпарява влагата, променяйки по този начин своя обем. Ако такъв лист от композитен материал бъде положен върху влажна повърхност, той ще започне да се движи и изкривява. Това ще се дължи на факта, че някои участъци от листа ще влязат бързо в контакт с влагата и ще започнат да я поглъщат и изпаряват.

Новият материал може да служи за направата на мускули за роботи, ако околната среда позволява наличието на влажност. Едновременно с това мембрани от същия материал може да се използват за създаването на „умни“ работни и спортни облекла, снабдени с множество датчици и микрокомпютри.

Материалът може да изпълнява и друга функция. Ако в него бъдат добавени пиезоелектрически елементи, то неговата механична енергия може да се използва за производството на електричество. Произведеният по този начин ток ще бъде напълно достатъчен за захранването на електрически уреди с ниско енергопотребление. Перспективата е композитният материал да генерира електричество за всички домакински уреди, а дори и да послужи за изграждането на електростанция на негова основа, коментират авторите на разработката.

Създадоха робот, който… повръща

Някои изобретения на човешката мъдра мисъл, въпреки тяхната сериозна полза и важност, може да се определят като истински отвратителни. ...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com