Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слуги на народа: Аналоговите телефони в парламента съдържат 98% вода

19 януари 2023, 09:39 часа • 9291 прочитания

Парламентът щял да се заеме с Nexo, даже специална временна комисия беше създадена.

Сам по себе си този акт е отчаяна крачка. Отчаяна, защото депутатите много държат да покажат, че следят пулса на обществените нагласи. И разразилият се скандал е особено благоприятен да се включат като черна станция ни в клин, ни в ръкав, да се пришият към поредната интрига, за да извлекат дивиденти. Като че ли няма специализирани органи, които следят за законността. Точно това доказват парламентарните плоскоземци. Де що се случи - комисия. Но в случая просто се излагат.

Защото една временна парламентарна комисия няма никакви, абсолютно никакви правомощия да разследва финансирането на която и да е партия. Това се прави от съвсем други институции, които пък никога досега не са проявявали интерес към парите на политическите формации.

Депутатите наистина се чудят как да се направят на слуги народни. Вместо да се заемат с неотложни и важни за всеки българин неща, те ще разнищват дарения, направени от служителите на една фирма към една политическа партия.

Това много прилича на съвременен български филм - някакви хора се гледат странно, говорят забавено като за умствено изостанала публика, звуковите ефекти са от времето на Мирча Кришан от класическата му смешка за краставицата, която съдържа 98% вода, но фактически нищо не се случва в този филм. Обаче пък лентата се върти, нали? Зрителите получават това, за което са платили. Или пък не точно това.

Ето така се върти и цялата ни политика - около краставицата с 98% вода. И на криптокраставицата са толкова. И на целокупния настоящ парламент.

Какво друго, ако не първобитна пропаганда е свръхидеята, наречена "Временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около дейността на компанията "Нексо" (NEXO) за извършване на потенциална незаконна дейност, включваща структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България".

Боя се, че не само в България, но и в световен мащаб трудно ще се намери по-грандоманска самовъзхвала.

Разбира се, тази фамозна идея беше на ГЕРБ. ДПС пък, известни със счетоводната си пунктуалност, поискаха в проверката да бъде включена и компанията "Нексо Кепитъл". В превод това означава, че и тя може да мине към Държавното Предприятие. Зер то от бая време точи лиги по тия крипто-мрипто неща, дето падат от тях милиони...

Да припомним, че през 2017 сайтът на един от вестниците на Държавното Предприятие бе уличен в копаене на криптовалута. Тогава собствениците се оправдаха с хакерска атака.

Днес партиите на статуквото поискаха до шушка да се проследят даренията за ДБ. Ами добре. Но защо тогава беше отхвърлено искането на ПП да се провери финансирането на всички партии в предизборната кампания, поне от миналата година? Никой няма интерес от това - твърде много зависимости биха лъснали. И хич да не се правят ГЕРБ, че сега откриват топлата вода - има дарения за всички партии, при това - напълно законни. А кой зад кого стои не е трудно да се види по внесените закони. Дето се казва, по вносителите ще ги познаете.

Впрочем, много хора биха искали да чуят Деси Атанасова по темата криптовалута. И не само нея. За ей това шоу билетчета може да се продават!

Неслучайно IT секторът разпознава като свои хора в парламента само ПП и ДБ. Просто другите политически сили са аналогови, ама много аналогови - почти колкото телефоните с шайба. Доказа го и любовта им към хартиената бюлетина, и нищонеправенето по е-администрацията, и цялостното им отношение към променящия се свят.

Само че, другарки и другари от ГЕРБ и БСП, както и вие, хидроинженери от ДПС, телефоните с шайба са за музея. Там, където и вие самите ще се пренесете, дано да е скоро.

Автор: Стефан Стефанов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес