Сравнителна статистика – как да не се лъжем за коронавируса

15308
Сравнителна статистика – как да не се лъжем за коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Страх от неизвестното – така със сигурност беше посрещнат и новия коронавирус SARS-CoV-2, и предизвикваната от него болест COVID-19. Но човечеството никога не е живяло постоянно в страх – защото ако беше така, нямаше да ни има.

Кой е основният ни инструмент, благодарение на който сме постигнали толкова много? Безспорно това е науката! И сега, при тази световна криза, отново науката ще помогне.

Науката обаче не е просто надежда за нещо ново, а и спомен за понякога добре забравено старо. Все още сигурен метод за лечение на коронавируса няма - но дори да има, знанието за болестта всъщност ще е това, което ще ни помогне да я преодолеем на първо място.

Какво следва обезателно да узнаем? Първо, колко точно е заразна. Второ – колко точно е смъртоносна. И това може да стане само и единствено със сравнение на данни – данни от тестове!

Наскоро гледах пресконференция на двама лекари от Бейкърсфийлд, Калифорния – доктор Дан Ериксън и доктор Артин Масихи, продължила над 1 час. YouTube упорито сваля видеото - нарушавало било "стандартите на общността", но то се появява отново и отново. Има вече и официално обяснение защо – противоречало на напътствията на местните здравни власти за социална дистанция. Само че самото видео е изключително поучително и изобщо не става въпрос за директен призив да се нарушават установени правила – става въпрос за това да мислим как да се върнем към нормалния си живот! А за тази цел следва науката да вземе превес над политиката – защото не чак толкова далеч във времето официалната доктрина навсякъде по света е била, че Земята е плоска! И за да съм обективен - ето и статия с критика към двамата и защо не бивало да се вземат насериозно, със силни аргументи!

На първо място – статистика! Колко точно са болните от COVID-19, колко умират директно от вируса, колко умират, защото вирусът се е оказал последната капка за вече претоварената им от други болести имунна система, колко оздравяват, колко оздравяват без никакви последствия?! Всичко това е статистика – числа. Само че е много важно тези числа да бъдат достоверни и хората, които ги пишат, да не лъжат и изкривяват.

Абсолютно сигурно е, че с натрупаните вече данни за заболеваемост навсякъде по света може да се направят и се правят математически модели колко точно хора са се заразили и колко ще се заразят при определен сценарий на мерки. Съответно, може да бъде пресметнато в какви рамки като процент се движи смъртността, както и оздравяването. И точно по тези въпроси искам лично аз да знам колкото се може повече – от достоверни източници, от Националния оперативен щаб (НОЩ)! Такава статистика обаче досега, вече месец и половина, НОЩ не дава! Няма никакви проценти – няма и отговори. Няма дори възможност за отговори. Такива съждения като ама едиколко си фамилии в Брестовица се разболяха, в едикое си ломско село се разболяха, в цеха на завод "Мизия" се разболяха, не са достоверна обща статистическа картина. Защото веднага го има и обратният пример - като се направи т.нар. масово тестване в Банско – затворен заради заразата град, и се оказа, че няма един активно болен! Нито един! Там защо няма поне няколко фамилии? Един град > един цех > две фамилии! И най-отгоре от българска гледна точка е цяла България - цялостната многоаспектна статистика е най-важна, а не конкретни примери, които само активират емоционалната страна на нещата.

Колко точно е заразен вирусът? Променя ли се смъртността от него и с колко точно, като се затворим вкъщи – като процент? И каква е вторичната цена, която се плаща при драконовски мерки – колко души умират, защото не получават адекватна медицинска помощ заради други болести? Колко души изпадат в психично състояние, което завинаги променя животът им? Колко души губят източника си на доходи и до какво ги довежда това? Колко от тях умират, колко от тях трябва да живеят по много по-лош начин, отколкото преди пандемията? Колко от всичко това срещу колко умрели и сериозно пострадали директно от COVID-19?

В посоченото по-горе изтрито видео двамата лекари наблягат и на друго – че добрата имунна система зависи от това да имаме контакт с вируси и бактерии. Светът на микробите, бактериите и вирусите е толкова необятен, колкото обикновените хора изобщо не може да си представят. И ние зависим от него, част сме от него, колкото и да се мислим за "венец на природата". Като седим прекалено дълго време вкъщи, навън излизаме само до магазина, аптеката или да идем на работа, ако не можем да я вършим от вкъщи, какво става с имунната ни система? Тя спира, образно казано, да тренира толкова активно, колкото при нормален начин на живот и, логично, губи форма, става по-слаба. И когато почнем да се връщаме към по-нормален начин на живот, ще има и повече проблеми с други болести, не само с COVID-19. Затова двамата лекари, за чиято изтрита пресконференция споменах по-горе, настояват да се карантинират болните т.е. тези, които явно имат нужда, а за другите да няма ограничения. Но такова решение следва да бъде подплатено със знание – с числа, със статистика, извлечени и превърнати в знание от експерти, неповлияни от политици! След като вече сме в състояние на извънредно положение, като дойде момент да се охлабват мерки, много трябва да се мисли и в този аспект - постепенно ще се върнат не само привилегии, но и проблеми, останали затъмнени от коронавируса.

Колко е смъртоносен вирусът, колко е заразен – ако не се стремим да отговорим по-бързо с по-голяма точност на тези въпроси, ще лъжем на първо място себе си! А лъжите накрая винаги катастрофират – въпросът единствено е във времето!

COVID-19 няма да доведе до края на хората. Но той ни напомни за нещо – че сме смъртни. Това всъщност ни прави по-щастливи, защото така се научаваме да ценим повече всеки миг и да му се насладим максимално. Защото всичко, заради което си заслужава да живеем, е извън БВП! И ще трябва да свикнем да живеем с COVID-19 – така, както сме свикнали с рака, със СПИН, с ебола, с грип и какво ли още не! За известно време поне - дано е по-малко.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com