Странното облекчение при срива на Фейсбук

7122
Странното облекчение при срива на Фейсбук
Снимка: iStock/Guliver

Естествено е, когато някоя от големите социални мрежи падне дори за 40-тина минути, да се породят хумористични реакции. Срeд тях: как на Зукърбърг му е писнало от инфлуънсъри и е решил да им дръпне шалтера; също, подигравката с необоснованото чувство за собствена значимост с "точно пък вашия профил някой иска да хакне", както и други, които не са смешни само когато се преразказват, което в момента правя и затова спирам.   

Но имаше още нещо в това все пак банално събитие. То е, нека признаем, чувството за облекчение. На фона на катастрофите от последните години - ковид пандемията и войната в Украйна, би трябвало да ви е хрумнало, в някакъв не много вероятен, но все пак теоретически възможен вариант, че с фейсбук се е случило нещо апокалиптично. И че той никога няма да се възвърне в стария вид. Тази мисъл минава за няколко секунди през ума и, струва ми се, много по-често е била посрещната с въпросното чувство за облекчение, отколкото чувството за страх. Облекчение, че най-сетне всичко ще бъде "както преди" (ако човек си спомня какво е "преди", ако не е израснал изцяло в дигитална среда. Как е протекло събитието за т.нар. digital natives нямам представа).

И това облекчение има много сериозни основания. Нека го дефинираме така: то е облекчението на пристрастен човек, който осъзнава или най-малкото подозира, че му липсва воля, с която да сложи край на адикцията си, но много би искал, ако е възможно, някакво външно събитие да свърши непосилната работа по отказването, вместо него самия. И ето го външното събитие: срив, край, крах на социалните мрежи. Особено пък в България, където няма голямо разпръскване на ползването им, и все още всичко се върти основно около фейсбук, технологичният срив наистина би могъл да се интерпретира за кратко по подобен начин. 

А какви биха били наистина следствията, не в икономически, а в психологически план? По-малко инфлуънсъри? Никой не би протестирал. По-малко политическа поляризация? Началото на оздравителен процес. По-малко сторита, рийлове, лични излияния? За такава хармония може само да се мечтае. Край на хибридната война, фабриките за тролове, платените тинк танкове и размислите на полезните идиоти? Знам, това вече е прекаляване, утопия. Запомнете тогава, краткото чувство за облекчение. На него човек може да се довери. Защото е автентично - обратно на мрежите, чието кратко отсъствие ни предизвика да си помислим какво би било без тях. 

 

Автор: Георги Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com