Създадоха зеленчуково месо за вегетарианци

11381
Създадоха зеленчуково месо за вегетарианци
Снимка: Thinkstock/ Guliver

През последните години може да бъде отчетен интересен факт, свързан с консумацията на месо. Става дума за непрекъснатото увеличаване на броя на вегетарианците в световен мащаб. Причините за това са разнородни – хората се отказват от месото в името на животните, защото смятат, че така ще се радват на по-добро здраве, заради религиозни възгледи, поради стремеж към постигане на духовна извисеност или просто защото е модерно. Ако сте вегетарианец или познавате такъв, имаме интересна новина за вас.

Германски учени са създали хранителен продукт с вкус на месо, който обаче е базиран изцяло на растителна основа.

Разбиха схема за фиктивни сделки с месо

Служители на ГД „Национална полиция“ и ДАНС разбиха схема за фиктивни сделки с месо, съобщиха от пресцентъра на МВР. По оце...

В случая не става дума за традиционните соеви заместители на месото, поясняват авторите на разработката. Те обаче все още не бързат да разкрият състава на необичайната храна.

Специалистите, които са от Фраунхоферския институт разказват, че създаденият от тях продукт не само напомня на вкус истинско месо, но и на външен вид изглежда почти по същия начин. Учените коментират, че храната е подходяща, освен за вегетарианци, и за хора, които страдат от алергии към протеини от животински произход. Благодарение на т.нар. „зеленчуково месо“, те ще могат да разнообразят своя порцион.

Продуктът, който съвсем скоро ще се появи по магазините, ще се продава на парчета, наподобяващи традиционните котлети.

Приготвянето му също ще става по традиционния начин – ще можем от него да правим супи, яхнии и други „месни“ ястия.

Румъния изтегли 200 кг. кебапчета заради салмонела

Двеста тарелки кебапчета от по един килограм са били изтеглени от склад на супермаркет в Румъния, след като било установено, че са за...

Най-важната особеност на зеленчуковото месо е това, че по своите хранителни характеристики то изобщо не се отличава от истинските месни продукти. Това означава, че чрез него вегетарианците ще получават онези хранителни вещества, които иначе трябва да набавят по алтернативен начин.

Учените уверяват, че месото за вегетарианци не съдържа вредни за организма компоненти и се произвежда при най-строги изисквания за екологична безопасност.

А също така е и доста вкусно. Затова вегетарианци, запретвайте ръкави в подготовка за нов вид апетитни веге-кулинарни приключения.

Редактор: Анна Маринова

ЕК иска по-строги мерки срещу измамите с хранителни продукти

Европейската комисия предложи да се провеждат повече изненадващи инспекции на хранителни компании и да бъдат въведени по-строги глоби з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com