ТЕСТ: Цветя от Гешев - може ли да ги получиш и ти?

12001
ТЕСТ: Цветя от Гешев - може ли да ги получиш и ти?
Снимка: Screenshot

Главният прокурор Иван Гешев джентълменски връчи пищен букет с цветя на новия правосъден министър Надежда Йорданова. Двамата обсъдиха обичайните теми, които съпътстват поднасянето на букет от мъж към жена - мандат, оставка, олигарси, съдебна реформа и други популярни романтики. Ако сте в съдебно и флорално настроение обаче, вие също може да се окажете с букет от висша инстанция. Тествайте се сами:

1. Какво мислиш за разделението на властите?

а) Разделението на властите е дясно екстремистка идея, прокарана от философски екстремисти като Монтескьо и Русо, коитo ненужно са атакували абсолютната монархия, предлагайки най-различни и много глупашки обществени договори. Разделението на властта отслабва самата власт, а властта не бива да бъде отслабена, защото така тя би изгубила предназначението си.

б) Тъй като всяка власт, оставена необезпокоявана, проявява склонност да се авторизира, разделението и взаимното им наблюдение е единствената гаранция, че те могат да си попречат и съответно контролират една друга. Не че това е достатъчно: но е абсолютният минимум, от който трябва да се започне. 

2. Как разбираш фразата "Аз съм инструмент в ръцете на Господ".

а) Раздаването на божествена справедливост изисква изпращането на божествен пратеник. Бог е решил, че през есента на 2019-та година спешно издига в прокуратурата на Република България Иван Гешев за главен прокурор и му казва - прави, струвай, само справедливост раздай в тоя пущинак, после ще те даря с вечен живот и ще ти смъкна наема в Бояна. 

б) Обхваща ме атеистично настроение.  

3. Какво мислите за отношенията между бившият премиер Бойко Борисов и главния прокурор? 

а) Когато хаосът заплаши реда, редът трябва да се отбранява. А за да има ред, трябва да има съюзници. Главният прокурор е съдебно следствие и продължение на Министерски съвет, но с други средства. 

б) Напълно видим общ фронт между двамата. По ирония една от причините Борисов да си отиде от властта, бе защото мислеше, че веднъж заздравил я с Гешев, вече няма да има мърдане, а пък стана точно обратното - Гешев превъртя пружината и успя да обедини всички срещу себе си, а оттам и срещу Борисов. И до днес не съм сигурен, че ако не бе той, ГЕРБ въобще щеше да изгуби изборите. В този смисъл: получи се добре. 

4. С кого обичаш да си пишеш в свободното време? 

а) С Pi ar Sevi Boiko

б) Бих писал на Pi ar Sevi Boiko, за да я попитам защо главният прокурор е въвел номера й като Pi ar Sevi Boiko и какво по-точно си пише с нея. Но нямам номера на Pi ar Sevi Boiko, тъй като не съм главния прокурор; предполагам, че като станеш главен прокурор първата работа е да си запишеш Pi ar Sevi Boiko в телефона, в случай, че нещо от първия въпрос трябва да се води на отчет.  

5. Има съмнения за милиони, източени по схема от АМ "Хемус". Човекът, който е бил част от мрежата, би могъл да съдейства за разкриването на други на по-високо ниво, в случай, че получи по-леко наказание. Какво прав'ваш, ако си прокурор, в такава ситуация? 

а) Веднага си правя самоотвод, излизам в отпуск, разболявам се, изчезвам и обявявам, че ми оказват натиск. Какво толкова може да научиш от човек, свързан с една схема, за цялата схема? Той затова е в схемата, понеже не общува с никого по схемата - това е необходимото условие, за да има схема въобще.  

б) В една минимално нормална държава щеше да се направи всичко възможно да се достигне до всички по веригата и най-вероятно вече щяхме да знаем кои са - не че не се досещаме, но познанието става особено социално значимо, когато е свързано с повдигане на обвинение.

6. Разбираш, че довечера има протест срещу Гешев. Какво правиш?

а) Влизам в ПИК да видя за кога е насрочен контрапротестът и отивам директно, за да защитя свободата на словото, прокуратурата и да намеря братя по оръжие. 

б) Надявах се, че няма да се налага да ходя толкова често на протести срещу прокуратурата и очаквах много по-рано нещата там да приключат. Но няма нищо против за още един. 

__

Ако имаш най-много отговори а)

Като ходиш по улиците, озъртай се за коли с бронирани стъкла. Но не със страх, а с приятно предчувствие. Главният прокурор би могъл да излезе от всяка една от тях и да ти връчи онзи букет, за който винаги си мечтал. 

Ако имаш най-много отговори б)

Като ходиш по улиците, озъртай се за коли с бронирани стъкла. Ако някоя спре близо до теб...инструментът в ръцете на Господ трябва да изпълни, по божията воля, една малка задача.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com