Уважаеми медици, искате ли да сте престъпници?

11761
Уважаеми медици, искате ли да сте престъпници?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Не считаме, че тази грешка, която е допусната, е довела до смъртта на г-н Добрев. С тези думи медицинската сестра Таня Николич, която е секретар на КТ "Подкрепа" към "Пирогов", обясни защо вчера (29 септември) лекари и медицински сестри излязоха на протест пред може би най-популярната болница в България.

Коментар на редактора

Ако случайно живеете в друго измерение, става въпрос за случай от 16 септември тази година, при който 74-годишният Спас Добрев почина, след като „Пирогов“ не го приема, а в Александровска болница не успяват да го спасят впоследствие.

Звучи доста сухо казано така, нали? За да не ни е сухо на всички нас, ще извадя няколко цитата от отвореното писмо на съпругата му Евелина Добрева, която тя публикува във Facebook. "Стоях на балкона в очакване на екипа, вярвах, че всеки момент ще дойде.. . Съпругът ми се бореше за всяка глътка въздух. Бях безсилна и безпомощна. Чаках!". "Казах, че състоянието на мъжа ми се влошава, че страшно се мъчи, помолих да ме свържат с медицинско лице.". "Отново чаках, съпругът ми пред очите ми умираше, водеше борба за всяка глътка въздух.". "Отново позвъних на 112: „Хора, моля Ви, помогнете, изпратете екип, един човек умира в страшни мъки, борейки се за глътка въздух… Отново… „Изчакайте на телефона, отново музика… и отговорът: „За съжаление още не е насочен екип!". И капакът на всичко: "Въпреки това ни посрещнаха с думите: „Защо ни го карате, той има ли сърдечно заболяване? Казах, че има „сърдечна недостатъчност”, носех подредена папка с всичките му епикризи, лабораторни изследвания, скенери, заключения на специалисти и т.н. Обясних, че до преди ден е бил на кръвопреливане в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски”. „Ами, карайте си го там” – беше отговорът. „Може да му е паднал хемоглобинът, кой знае вчера е бил 85, но днес може да е 30. Не е за нас, вземайте си го, колеги!” Лекарката от Бърза помощ възрази, че линейката им не е оборудвана и че пациентът няма да издържи до друго лечебно заведение и ще умре по пътя. Отговорът беше: „Че при нас ли да умре…

На вчерашния протест д-р Петър Атанасов, началник на вътрешна клиника в "Пирогов", каза, че срещу хората в здравната система има лов на вещици. Когато го попитахме да каже имената на тези, които организират лова, той не го направи – направи само препратка към дейността на Симеон Дянков и прехвърлянето на пари от НЗОК във фискалния резерв. А г-жа Николич ни обясни (и го има записано на видео със звук), че не е работа на синдикалните организации да правят протест за законови промени в здравната система?! А каква им е работата - да прилагат поговорката "гарван гарвану око не вади"?!

Съжалявам, но няма как нервите ти да издържат. Спасението на давещите се е дело на самите давещи се, г-да медици! Кой, ако не вие, трябва да протестирате? Кой, ако не вие, трябва да убедите и събудите хората да ви подкрепят и да има промяна? Обаче не – вие недоволствате постфактум, когато трябва да се крепите и така крепите и прогнилата система. От това по-голямо престъпление здраве му кажи!

В коментарите под публикацията на г-жа Добрева във Facebook имаше много изключително верни съждения, но едно ме покърти до дъното на душата ми и то не защото не си го знам: "Промяната не става само с правила и нормативни актове - промяната иска променени хора".

Вие, уважаеми лекари и медицински сестри в България, хора ли сте? Би трябвало всеки медик да знае да е човек с човеци, да му е трудно да е човек с всички, а не да не е човек с никой! Това е най-хуманната професия – който я избира, трябва да го знае! На първо място да го знае! Ако не може да е човек, да става политик, данъчен инспектор, адвокат или мутра, но не и лекар! Да си лекар е призвание!

И, уважаеми д-р Атанасов и уважаема г-жо Николич, бъдете убедени, че обществото ще ви подкрепи, ако поискате честно и се борите искрено за промяна на системата - без недомлъвки. Защото в България все още има хора. Но ако продължавате по същия начин, няма да останат достатъчно хора. Накрая няма да останете и вие!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com