В Чили откриха изгубен град на инките

14196
В Чили откриха изгубен град на инките

Чилийските учени откриха археологически обекти, карти и исторически записки, които свидетелстват за това, че чилийската столица Сантяго е била основана на мястото на древен град на инките. Такава теория съществува от десетилетия, но до този момент нямаше никакви доказателства в нейна полза. Сега археологът Рубен Стеберг от Националния музей по естествена история в Чили и изследователят Гонсало Сотормайор от университета Адрес Бело успяха да намерят потвърждение на предположението.

Учените разгледали както вече известни, така и непубликувани колониални документи и карти, които дават ясни доказателства за съществуването на важен център на цивилизацията на инките на мястото на сегашно Сантяго, когато пристигнали испанците.   

Чили протестира срещу филм за Пиночет

Роднини на жертви на диктатурата на Аугусто Пиночет протестират срещу отдаване на почит чрез документален филм на чилийския генерал, жи...

Близо до река Мапочо се е намирал градския площад, заобиколен от къщи, складове, язовири и канали, свидетелстващи за процъфтяваща цивилизация. Тук се е разполагала и резиденцията на управника на града – Киликант, ръководил селището до доисторическо време.

„Тези заселници на брега на река Мапочо са имали развита иригационна система и там е живеело коренното население“, се казва в доклада, публикуван от Националния музей по естествена история в Чили. Учените поясняват, че това бързо убедило Педро де Валдивя – испанският завоевател, пристигнал с експедиция през 1541 г., да се установи с хората си на същото място, което после нарекли Сантяго.

Специалистите също споменават за „голямо тамбо“, разположено срещу градския площад. „Тамбо“ е термин на инките, с който те обозначавали административни сгради.

Тази се намирала на същото място, където испанците основали своя площад Плаза де Армас. Учените допускат тази административна сграда, да е била или на инките, или да е построена от испанските завоеватели и те просто да са използвали местния термин за обозначаването й.

Откраднаха 5 тона лед от ледник в Чили

Чилийската полиция издирва усилено лица, откраднали пет тона лед от ледник в Патагония, в най-южната част на страната, съобщи Франс пре...

Археологическите доказателства за съществуването на древния град на инките са били намерени под горната част на басейна на река Мапочо. Някои находки обаче са открити на кръстовището на улиците Катедрал и Матукана в Сантяго. Към тях се отнася погребение с 22 керамични изделия, изкопани през 2001 г. Определяйки периода от време, към което се отнасят гробовете, учените получили доказателство за това, че градът на инките е съществувал преди идването на европейците на въпросното място.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com