Властта се забави фатално за забраната за пътуване - София трябваше да се затвори по-рано

22367
Властта се забави фатално за забраната за пътуване - София трябваше да се затвори по-рано
Снимка: Министерски съвет

Кризисният щаб и властта, която трябваше да се вслуша в него, допуснаха първата си сериозна грешка. Затварянето на София бе обявено не просто в последния момент, а късно след него. Макар и да се забрани излизането от столицата от днес, много хора вече бяха потеглили от провинцията. Бе позволено основното огнище на заразата - София, да започне да се разпръсва по провинциалните ръкави, където освен всичко и здравните заведения са много по-слабо подготвени за справяне с наплив от заразените. Масовото завръщане към по-малките градове стартира още в четвъртък и може да умножите броя на прибралите се по посещенията на църквите за Великден и ще получите коефициент на заразата, който Мутафчийски ще започне да докладва съвсем скоро време. Възможно е този коефициент да е потресаващ. 

Но ако повечето ситуации, свързани с коронавируса, се случват динамично, тоест - не всичко може да бъде предвидено, това за Великден можеше. Нещо повече - то бе толкова очевидно, че е изумително как щабът обявява това на извънреден брифинг в четвъртък вечерта, внезапно осъзнал нещо, на което всички оттам са били свидетели през целия си живот. Нима никой никога не е гледал малоумните репортажи за това как всички се прибират за Великден? Нима никой не е гледал едни и същи задръствания, с едни и същи шофьори, които отговарят на едни и същи тъпи репортерски въпроси и така последните 30 години? И точно в тази ситуация щабът се сеща в последния момент за забраната, пропускайки четвъртък, а може би и сряда, особено на фона, че немалко професии минаха изцяло на home office и всеки работещ в столицата можеше да се прибере дори в началото на седмицата?

Възможно ли е да нашиеш една камара глоби, да задължиш ходенето с маска, да въведеш сурови мерки за всяка малка периферна разходка, но в същото време да се забавиш със затварянето на столицата и на всичкото отгоре да продължаваш с цялата глупост с отварянето на църквите за Великден? Гърция ги затвори, Русия също, Русия дори ще отмени честванията на 9 май. Тук сме по-вярващи от руснаците и гърците? Съмнявам се сериозно - с най-добри чувства. Коронавирусът му е все тая обаче. 

Слънчево време, идващи празници, отворени храмове - три на нула за коронавируса. И това бе очевидно като Витоша. Дайте пак репортажа за тракториста и премиера, дето го овиква, че не носи маска в полето. И после с хилядите, които се прибраха, без да има кой да ги спре. Чудесно.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com