"Всеки сам си преценя" - въпроси към Костадин Костадинов и "Възраждане"

22284
"Всеки сам си преценя" - въпроси към Костадин Костадинов и "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Знаете сигурно, а ако не - ще разберете. Утре, 12 януари, пред Народното събрание пак ще има кой да ни освобождава от гнет. Защото не сме свободни, че да правим каквото си искаме - разбрахте ли най-сетне?

Няма спор - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е харизматичен политически лидер. Говори гладко, без запъване. Дава и контекст дотолкова, доколкото да подсили свои важни тези. Наистина отличен оратор - много трудно е да бъде оборен в пряк спор, защото може да се надприказва отлично и не само на база аргументи, но и на база постановка на риторика, независимо вярна или не. Достатъчно е да бъде убедително казано - проверки тип "достоверност на факти" във вербален спор няма как да се правят, така че картината да е ясна във всички детайли веднага и на секундата, тъй като отнемат време.

Сега Костадинов и "Възраждане" пак яхват вълната - този път на недоволството от КОВИД. Не само на българите, на всички по света им писна. И понеже врагът не е лесно видим - вирусът няма как да го хванеш и да го пребиеш например, търси се кой да е виновен. А когато няма ясно определим виновен, посочването се улеснява много.

Костадинов всъщност повдига един много важен въпрос. И той е - как искаме да живеем? Искаме както преди 2020 година, е опростеният отговор. Искаме да сме щастливи, е по-философският. Но вторият въпрос е можем ли при наличието на COVID-19? И моят отговор е - не можем при сегашното положение. Не можем, докато един вирус всъщност умножава тежестта на проблемите, които бяхме натрупали и преди него. Не можем, защото искаме, но не сме готови да даваме!

Както го разбирам аз, политическата теза на Костадинов и "Възраждане" заради КОВИД е следната: Всички ще умрем, но някои с радост и наслада от живота, а други от страх. Радвайте се на живота! Добре - ако е така и в светлината на това, че сме шампион по надвишена смъртност в света (най-сигурният показател колко не се справяме е точно броят на умрелите общо), нека попитам следното:

1. Готови ли са Костадин Костадинов и "Възраждане" да направят предложение всеки, който иска да се радва на живота без да прави жертва и да се ваксинира срещу коронавируса, да подпише юридически обвързваща декларация за отказ от лечение на КОВИД, ако лекар или болница трябва да избират дали да обслужат и приемат ваксиниран или неваксиниран човек, тъй като няма място и за двамата поради претовареност?

2. Готови ли са в парламента да поставят въпроса, който бившият здравен министър Петър Москов постави в Студио Actualno, а именно - всяка частна болница, която откаже прием на ковид болни при вълна на болестта, да бъде лишавана от клиничните пътеки от НЗОК? Готови ли са внесат законодателни текстове, ако е необходимо, за да бъде решен този въпрос - всички болници да са в битката при пик на заболеваемост и брой нуждаещи се от болнично лечение, който е непосилен само за държавни и общински лечебни заведения?

Между другото, защо Костадинов, като прави сравнения на България със Западна Европа по заболеваемост от КОВИД, не ги направи по брой приети в болница, процент на заети болнични легла и легла за интензивно лечение, процент на попаднали в болница заради КОВИД, починали от КОВИД - на глава на населението, на 100 000 души, на 1 000 000 души? И след като ваксините срещу коронавируса са експериментални течности, защо има ваксинирани срещу КОВИД депутати в неговата партия?

И аз искам да се радвам на живота. Всички искаме. Затова - нека бъдат използвани всички възможности на здравната система в България, когато КОВИД ни връхлита отново и нека тези, за които вирусът не е основен проблем, да поемат отговорност за действията си, тъй като засягат и тези, за които е голям проблем. Защото КОВИД не подбира - преценява за всички. Хайде всички да са щастливи. Нали заради това "Възраждане" влезе в парламента - за да е щастлива България? Ако са влезли само да викат как няма да стане, без да предложат много точно и ясно как ще стане и какво очакват да стане с всяка предложена от тях мярка, значи ...

п.п. Колкото до класическия капан, който bTV чрез Цънцарова заложи на "Възраждане" - изключително добре беше демонстрирана приказката "не ме гледай какво правя, а слушай какво ти говоря". Когато не кой да е, а секретарят на партията дава за пример думи на доц. Мангъров при какви обстоятелства би се ваксинирал срещу КОВИД (пистолет в челото) и моментално след това става ясно, че се е ваксинирал от няколко месеца насам без условието за пистолета, значи ... какво значи? Значи да си спомним как Костадин Костадинов говореше за ковид ваксините като "експериментална течност", а сега партийното говорене е не против ваксините, а против задължителността им - така почвам да го усещам. Катарзис ли се (въз)ражда?!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com