Бившият президент на Зимбабве почина на 95 г.

2998
Бившият президент на Зимбабве почина на 95 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Дългогодишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст, информира БГНЕС. Той се задържа на върха на държавната власт в продължение на 37 години, използвайки репресии и страх, докато накрая не беше свален, когато доскоро лоялните към него генерали се обърнаха срещу него. След унизителното му падане от длъжност през ноември 2017 г., феноменалната му физическа издръжливост бързо се срина.

В началото той е с ореола на освободител, извадил бившата британска колония Родезия от управлението на бялото малцинство. Но след това Робърт Габриел Мугабе налага облика си на деспот, който смазва несъгласието с неговата политика и съсипа националната икономика. Бившият политически затворник, превърнал се в партизански водач, става премиер на страната си от 1980 г. до 1987 г., след което без прекъсване е президент на Зимбабве до 2017 г.

Бившият вицепрезидент на Зимбабве поема поста на Мугабе

Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсън Мнангагва трябва до два дни след оставката на президента Робърт Мугабе (на снимката) да пое...

На поста той първоначално спечели международни похвали за своята декларирана политика на расово помирение и за разширяване на подобрените образователни и здравни услуги в посока към черното мнозинство. Но положителното в неговите политики бързо избледнява. „Той беше велик лидер, чието ръководство дегенерира до нивото да постави на колене Зимбабве“, е оценката на професор Шадрак Гуто от Университета на Южна Африка.

Бившият британски външен министър Питър Карингтън, познава добре Мугабе, тъй като е бил посредник в преговорите за независимостта на Зимбабве. С напредването на годините се засилиха слуховете, че има онкологично заболяване на простатата, но според официалната информация честите му пътувания до Сингапур били свързани с лечението му от катаракта.

Втората съпруга на Мугабе, Грейс - бившата му секретарка, която е 41 години по-млада от него и беше спрягана за негов потенциален наследник, се похвали, че дори и навършил 80 г. той ставал призори и се захващал с работа. "89 години не означават нищо", каза Мугабе малко преди последната си „изборна победа“ през 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com