Десетилетие на държавни преврати в Африка

6589
Десетилетие на държавни преврати в Африка
Снимка: Getty Images/Guliver

През последното десетилетие в много страни в Африка имаше преврати и смяна на властта. Последният случай е в Мали. 

Военни движения в страни като Южен Судан, Чад, Гамбия, Нигер, Буркина Фасо, Бурунди, Зимбабве, Судан, Габон и Етиопия промениха съдбата не само на своите нации, но и на региона.

Организации като Африканския съюз и Организацията на обединените нации (ООН) не наложиха сурови санкции срещу заговорите за преврата и в крайна сметка трябваше да признаят онези, които взеха властта.

Някои държавни преврати доведоха страните до гражданска война, докато други отвориха вратите към нова ера за народите, в които различни фигури бяха на власт от десетилетия.

Actualno.com публикува ретроспективния анализ на  Анадолската агенция.

Мали

Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта трябваше да подаде оставка заедно с правителството си, след като беше задържан от войници, които въстанаха на 18 август.

Премиерът на страната Бубу Сисе също беше задържан заедно с президента.

През 2012 г. имаше неуспешен опит за преврат и бунт на туарегските сепаратисти, които накрая позволиха на бойни групи, свързани с Ал Кайда, да поемат контрола над северната половина на страната.

Към днешна дата не е възможно да се приложи мирното споразумение от 2015 г. между правителството на Мали и туарегските въстанически групировки .

Судан

Омар ал Башир, който пое контрола над Судан благодарение на преврат през 1989 г., също беше свален с военен преврат през април 2019 г.

Масовите протести на суданския народ поради нарастващата икономическа криза в страната изиграха важна роля в процеса, довел до края на правителството на Башир.

Демонстрациите продължиха, докато войниците, които поеха властта, не споделиха властта и започнаха процеса на съвместен преход към гражданска администрация.

На 21 август генерал Абдел Фатах ал Бурхан назначи икономист Абдала Хамдок за министър-председател

Етиопия

Началникът на Генералния щаб на Етиопия генерал Сире Меконен беше убит през юни 2019 г. точно след осуетения опит за преврат срещу регионалното правителство в Амхара.

Асаминев Циге, ръководителят на силите за сигурност в Амхара загина докато се опитваше да избяга от полицейския арест.

Абий Ахмед дойде на власт през 2018 г. след антиправителствени протести, които започнаха в регионите Оромо и Амхара през 2015 г. Етиопският премиер предостави амнистия на много политически затворници .

Докато новото правителство разпределяше елитни групи в рамките на държавата се възроди етническия национализъм.

Габон 

В Габон, считан за една от малкото стабилни страни в Африка, на 7 януари 2019 г. имаше опит за преврат срещу президента Али Бонго по време на посещението му в Мароко. Впоследствие въстаниците са арестувани и осъдени.

Зимбабве

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе бе принуден да подаде оставка от войниците през ноември 2017 г., с което приключи своето 37-годишно управление.

Армията на тази страна арестува няколко фигури, включително Мугабе и съпругата му.

Тогава армията назначи бившия вицепрезидент Емерсън Мнангагва, който беше отстранен от Мугабе две седмици по-рано, за временен президент.

Бурунди

През май 2015 г. генерал Сирил Ндайрукие предприе опит за преврат в Бурунди за сваляне на тогавашния президент Пиер Нкурунзиза.

Опитът беше осуетен и се осъществи по време на посещението на президента в Танзания за срещата на върха на Източноафриканската общност (EAC).

Ндайрукие и трима генерали, негови съмишленици са осъдени на доживотен затвор.

Буркина Фасо

Над милион заразени с COVID-19 в Африка

Броят на случаите на COVID-19 в Африка е нараснал до над един милион, като повече от половината са регистрирани в ЮАР, сочат данни на А...

През 2015 г. група от президентската гвардия взе временния президент Мишел Кафандо, премиера Якуб Ишак Зида и министрите на страната за заложници. Правителството беше разпуснато и превратаджиите поеха властта.

Лидерите на преврата обявиха национален комендантски час и блокираха влизането и излизането в страната.

Предполага се, че превратът е извършен от привърженици на бившия президент Блез Компаор в президентската гвардия.

Компаор управлява страната без прекъсване от 1987 г., докато не настоя за изменение на конституцията, което му позволи да се кандидатира отново за президент през 2014 г., като предизвика криза, която превърна улиците във военна зона.

Бившият президент на Буркина Фасо беше принуден да подаде оставка на 1 ноември 2014 г. след протести и намери убежище в Кот д'Ивоар.

Кризата приключи на 16 ноември с избирането на Мишел Кафандо за президент за преходния период, планиран за една година.

Африка става основен приоритет за Путин

Русия превзема Африка "мирно" с оръжие. Това пише в своя статия германският всекидневник „Билд”, позовавайки се на секретен...

Нигер

На 18 декември 2015 г. президентът на Нигер Махамаду Исуфу обяви, че страната е претърпяла опит за преврат и че много висши офицери са били арестувани.

Опитът за преврат в страната, която е претърпяла многобройни преврати от 1960 г., се е случила преди президентските избори.

Южен Судан

Опит за преврат през декември 2013 г. предизвика гражданска война в Южен Судан.

След като през юли 2013 г. президентът Салва Киир освободи вицепрезидента Риек Махер, последният и неговите сили направиха опит за преврат.

ЕС подписа първо споразумение за връщане на мигранти с африканска държава - с Мали

Европейският съюз подписа споразумение с Мали в Бамако за връщане на нелегални имигранти в Европа. То е първото по рода си, насочено ср...

Опитът за преврат се превърна в гражданска война между етнически групи Динка и Нуер.

Киир и властите принадлежат на Динка, а Мачар и неговите съюзници на Нуера, така че конфликтът бързо се превърна в етническа война.

Хиляди хора загубиха живота си във войната, която приключи през 2018 г., докато стотици хиляди хора бяха разселени.

Гамбия

Опит за преврат се случи в Гамбия под ръководството на бившия шеф на президентската гвардия Ламин Санех през 2014 г., когато тогавашният президент Яхя Джаме беше на почивка в Париж.

Санех и групата от седем или осем души под негово командване бяха убити или арестувани, докато се опитваха да нахлуят в президентския дворец в столицата Банджул. При нападението загинаха петима войници, охраняващи сградата.

Африканските уранови войни

Разгорялата се по цял свят борба с ислямския екстремизъм не трябва да прикрива факта, че в много случаи не става дума за идеологическо...

По-късно, през декември 2016 г., Джаме изгуби президентските избори, проведени в страната и предизвика политическа криза чрез отказа си да напусне поста.

Делегация на Икономическата общност на западноафриканските държави даде време на Джаме да размисли. След това той напусна страната със семейството си и отиде в изгнание в Гвинея.

Чад

През 2013 г. чадската армия осуети опит за преврат от бунтовническа група срещу президента Идрис Деби, който дойде на власт през 1990 г. благодарение на преврат и оттогава управлява страната.

По време на сблъсъците между войници и бунтовници четирима войници и най-малко 10 цивилни загубиха живота си. След опита двама генерали и някои опозиционни фигури бяха арестувани по подозрение, че са зад преврата.

* Превод: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com