Десетки загинали след сблъсъци в Судан

1243
Десетки загинали след сблъсъци в Судан
Снимка: Getty Images/Guliver

Сблъсъци между арабско и неарабско население в Западен Дарфур в Судан станаха причина за смъртта на най-малко 32 души, според местен медицински служител, цитиран от "Сабах".

Дарфур остава белязан от войната, след като бунт в началото на 2000-та беше брутално потушен. Най-новото насилие идва две седмици след като Съветът за сигурност на ООН (ССООН) прекрати споразумението с ООН за поддържане на мира и Африканския съюз в региона, предаде БГНЕС.

САЩ подписаха сделка, даваща на Судан достъп до над 1 млрд. долара

Американският министър на финансите Стивън Мнучин подписа в сряда споразумение, което дава на Судан достъп до над 1 млрд. долара по вре...

Салах Салех, лекар и бивш медицински директор в главната болница в Дарфур заяви, че в сблъсъците са ранени най-малко 79 други.

Салех предупреди, че жертвите вероятно са много повече.

Насилието е избухнало в петък, когато арабски мъж е бил намушкан до смърт на пазар в лагера Кридинг за вътрешно разселени хора, каза работникът по хуманитарната помощ Шафей Абдала пред Асошиейтед прес (АП). Той добави, че заподозреният е арестуван. В събота семейството на мъртвия от известна арабска общност атакува лагера, изгаряйки повечето от къщите му, каза Абдала.

Губернаторът Мохамед Абдала ал-Дума заяви, че правителството ще наложи вечерен час в събота, който ще включва затваряне на всички пазари и забрана за събиране в цялата провинция. Ал-Дума е предоставил на силите за сигурност и войниците разрешение да използват сила, за да контролират ситуацията.

Судан иска мирно споразумение с Израел

Судан се стреми да подпише мирно споразумение с Израел, което да отчита интересите на Хартум, заяви говорителят на външното министерств...

Кабинетът на министър-председателя в Хартум заяви в изявление, че високопоставена делегация, ръководена от върховния прокурор на страната, ще се насочи към района, за да предприеме необходимите мерки" за възстановяване на стабилността.

Западен Дарфур беше арена на смъртоносни сблъсъци преди повече от година между араби и неараби, които убиха поне 54 души и разселиха около 40 000 души, като хиляди преминаха в съседен Чад.

Сблъсъците представляват значително предизвикателство за усилията на преходното правителство на Судан за прекратяване на бунтовете, продължаващи с десетилетия в някои области. Страната е на крехък път към демокрацията, след като народно въстание накара военните да свалят дългогодишния автократичен Омар ал Башир през април 2019 г. На власт вече е военно-цивилно правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Нерегистрирани гробове и експлоатация на стотици деца: Арестуваха водач на секта в Зимбабве (ВИДЕО)

Починали деца и десетки в болница в Занзибар: Яли месо от морска костенурка

Обещалият "Киев за 3 дни" руски пропагандист: Чака ни война в Африка с "англосаксонците"

Талантливото прасе Пигкасо, нарисувало картини за милион, почина (ВИДЕО)

Валутата на Египет се срина: Какви мерки взе страната?

Най-малко 834 души са били екзекутирани в Иран през 2023г.

Русия може да атакува НАТО от Африка - вече подготвя условията

Гана се обяви срещу ЛГБТ: Парламентът прие законопроект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com