X
 
 

Франция ще разследва действията при геноцида в Руанда

1996 0
Франция ще разследва действията при геноцида в Руанда
Снимка: Getty Images/Guliver
Френският президент Еманюел Макрон назначи експертна група, която да проучи действията на Франция в Руанда по време на геноцида в страната преди 25 години - тема, която преследва френско-руандските отношения от кланетата през 1994 година насам.

Комисия от 8 изследователи и историци "ще бъде натоварена със задачата да консултира всички архиви на Франция, свързани с геноцида ..., за да анализира ролята и ангажираността на Франция през този период", се казва в изявление на президентството.

Франция налага държавен данък върху технологичните гиганти

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че правителството е "решено" да наложи данък върху най-големите технологични компании,...

Комисията ще разгледа периода от 1990 до 1994 г., за да "допринесе за по-доброто разбиране и запознаване с геноцида на тутсите", допълва още БГНЕС.

Констатациите ще бъдат използвани в материали за преподаване във Франция относно геноцида.

Руанда обвини Франция, че е съучастник в геноцида на около 800 000 предимно етнически тутси с подкрепата на днешното правителство хуту.

Тя също така обвинява френските сили, които са били разположени в Руанда под мандата на ООН, че са помогнали на някои от извършителите на престъпленията да избягат, като някои са потърсили убежище във Франция.

Новата говорителка на Макрон е от Сенегал

Френският президент Еманюел Макрон назначи роден в Сенегал медиен съветник за говорител на правителството, едно от трите нови лица в ка...

Париж периодично отрича съучастничеството в кръвопролитието, което хвърля голяма сянка върху френско-руандските отношения и в определен момент доведе Руанда до решение да прекъсне връзките в продължение на три години. Отношенията се подобриха през последното десетилетие.

Но Макрон предизвика разочарование сред оцелелите от геноцида, като отхвърли поканата да присъства на отбелязването на геноцида този уикенд в Руанда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители