Хиляди в Тунис са спрени от пътувания към военни зони

876
Хиляди в Тунис са спрени от пътувания към военни зони
Снимка: Gettyimages

Тунизийските власти са спрели близо 2000 души да пътуват към военни зони, за да се присъединят към джихадистки групи в първите три месеца на тази година. Това заяви говорителят на вътрешното министерство на Тунис, Ясер Месба.

Пред АФП Месба заяви, че повечето заподозрени, спрени да пътуват към такива зони, са млади хора на възраст между 20 и 23 години. 140 души са били арестувани заради организиране на пътувания на бойци към военни зони.

В Тунис разбиха женска терористична група

Силите за сигурност на Тунис разбиха днес женска терористична група в провинция Сиди Бузид. В групата са участвали само млади жени меж...

От януари, властите са унищожили 33 предполагаеми терористични клетки и са изправили пред съда 1400 души, обвинени в принадлежност към „терористични организации“, заяви Месба пред радио Shems FM.

Месба каза също, че тунизийските власти са готови да посрещнат предизвикателствата и покрай еврейския годишен фестивал, на който поклонници посещават гробовете на почитани равини и известната синагога Ел Гриба на остров Джерба. Фестивалът се провежда на 25-26 май.

От 2011 година насам Тунис е изправен пред нарастваща войнстваща заплаха от „Ислямска държава“, която седи зад някои от най-кървавите атаки срещу туристи и силите за сигурност, причинили смъртта на десетки. Хиляди тунизийци са се присъединили към групировки в конфликтни зони като Сирия, Ирак и Либия през последните 5 години.

В понеделник (9 май) Израел предупреди за опасността от атаки, насочени към евреи и призова израелски граждани да избягват пътувания до Тунис.

Тунис е застрашен повече от всякога от джихадизма

На 18 март се навършиха една година от атаката в тунизийския музей „Бардо”, по време на която „Ислямска държава&rdquo...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com