Хуманитарна катастрофа: борба за власт, страдания и глад в Судан

1201
Хуманитарна катастрофа: борба за власт, страдания и глад в Судан
Снимка: Getty images

Судан e все по-близо до хуманитарна катастрофа и краят на кризата не се вижда. "Застрашени сме и от глад", казва Музан Алниил от изследователския център Estanad в Судан. Експертката твърди, че ресурсите в страната намаляват стремглаво, защото тази година конфликтът, започнал през април, е попречил на сеитбата.

Преди около осем седмици в Судан започнаха брутални сражения - между армията на страната, водена от генерал Абдел-Фатах ал-Бурхан, и паравоенната организация "Сили за бърза подкрепа" (СБП) на генерал Мохамед Хамдан Дагало, още познат като Хемети. Проблемът между двамата генерали възникна след предложението СБП да бъдат интегрирани в армията.

Непрестанните нападения удариха силно суданската икономика. Инфлацията в страната е изключително висока, финансовата система е в колапс, липсват питейна вода, храна, спряно е електроснабдяването, а недостигът на медикаменти и медици усложнява ситуацията още повече. Според местното здравно министерство около 800 души са загинали от началото на сраженията, а най-малко 6000 са пострадали. Очаква се тази бройка да се увеличи значително.

"Война на изтощение"

"Кварталът ни е призрачен", казва Йасир Зейдан, изследовател от Националния университет в Судан. Той успял да избяга от страната и в момента е в Саудитска Арабия. Разказва, че негов съсед, останал в Судан, му споделил, че паравоенната група на генерал Хемети мародерства в града. Разграбен е дори домът на въпросния човек. По думите на Зейдан войниците търсели пари или злато, както и ключове за автомобили, които да използват, за да пренасят оръжия.

"В последните два месеца борбата за власт е станала жестока", казва Хагер Али от германския мозъчен тръст GIGA. "Сраженията в Хартум няма да се решат с военна сила. Категорична победа няма как да има", казва тя.

Подобен е прочитът и на Tеодор Мърфи, директор на африканската програма на Европейския съвет за външни работи. "Изходът от войната ще се определи от това коя страна ще привлече повече подкрепа", казва експертът пред ДВ. "Подкрепата може да е външна - пари и оръжия от местни играчи например, но може и да е вътрешна - от някоя от различните етнически групи в Судан", обяснява Мърфи. "Това може да събуди и етническия конфликт в Западен Дарфур", опасява се експертът.

Ново насилие в Дарфур?

Не за пръв път етническите различния в западната част на Судан - Дарфур - част от кървав конфликт. Там голяма част от населението се идентифицира като такова с арабски произход, а останалите - с африкански. Между 2003 и 2005 година там са убити около 200 000 цивилни и са повдигнати обвинения в престъпления срещу човечеството на тогавашния президент Омар ал-Башир.

"В настоящия конфликт африканската част от суданците е призована да заеме страната противниците на СБП. А това е уговорено посредством обещания за възмездие за извършеното от арабската част от Дарфур", обяснява Мърфи. В резултат Дарфур в последния месец се е превърнал в следващото най-голямо бойно поле в Судан след Хартум.

Тази седмица Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси вече потвърди съобщенията за тревожен брой произволни убийства на невъоръжени цивилни граждани, грабежи и изнасилвания в региона на Дарфур. Свидетелите обвиняват най-вече СБП, но също и армията.

Дарфур - територия на СБП

"Изместването на сраженията към Дарфур дава предимство на СБП, които там са на своя територия. Стратегията им на мародерство, разграбване и подпалване на сгради е по-ефективна на място като Дарфур. В Хартум суданската армия има преимущество", обяснява Хагер Али пред ДВ.

За някои от бойците на паравоенната групировка Хартум е напълно непозната територия - голяма част от тях дори не са били в столичния град преди началото на настоящия конфликт. "Освен това, ако успеят да превърнат военния конфликт в етнически, това ще мобилизира още бойци на СБП", казва експертката.

 

Всички новини за ставащото в Судан - следете ТУК.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com