Изтеклите документи: Египет с тайни планове да снабди Русия с ракети

3379
Изтеклите документи: Египет с тайни планове да снабди Русия с ракети
Снимка: Getty Images

Президентът на Египет - Абдел Фатах Ел-Сиси - неотдавна е наредил на подчинените си да произведат до 40 000 ракети, които да бъдат изпратени тайно в РусияТова гласят данни от предполагаемо изтеклите документи от американското и натовското разузнаване, част от които са с гриф "Строго секретно".

Този детайл бе разкрит ексклузивно от Washington Post. Част от свръхсекретния документ с дата 17 февруари обобщава предполагаеми разговори между Ел-Сиси и висши египетски военни служители, а също така подчертава плановете за доставка на артилерийски снаряди и барут за Русия.

Байдън номинира Херо Мустафа за посланик на САЩ в Египет

Президентът на САЩ Джо Байдън ще номинира Херо Мустафа за посланик в Египет. Това съобщиха от Белия дом, цитирани от Ройтерс. Дипломат...

"В документа Ел-Сиси инструктира длъжностните лица да запазят производството и доставката на ракетите в тайна, "за да избегнат проблеми със Запада", съобщава Washington Post.

Посланик Ахмед Абу Зейд, говорител на египетското външно министерство, заяви пред журналисти, че "позицията на Египет от самото начало се основава на ненамеса в тази криза и ангажимент за поддържане на еднаква дистанция с двете страни, като същевременно потвърждава подкрепата на Египет за Устава на ООН и международното право в резолюциите на Общото събрание на ООН".

Журналистите от WP са получили документа от множество изображения на класифицирани файлове, публикувани през февруари и март в социалната платформа Discord. Източникът на изтичането на информация остава неизвестен. Документите впоследствие заляха руското информационно пространство с твърдението, че в тях има много подробности за военните планове на Украйна и западната подкрепа за Киев.

В тях има диаграми и подробности за доставките на оръжия, числеността на военните части и друга чувствителна информация. Няма обаче документи със специфична информация за бойни планове за украинската контраофанзива. Според CNN обаче украинците все пак вече променят военната си стратегия.

Какво стана ясно от изтеклите секретни документи за Украйна?

Наскоро изтеклите секретни документи за военните планове на Украйна от американското разузнаване разкриват, че Русия е обещала допълнит...

Пентагонът започна разследване на изтичането, а администрацията на Джо Байдън заяви, че това се разглежда като нещо "много сериозно" и че се проучват рисковете за националната сигурност на Щатите.

Първата реакция на Киев беше, че руснаците са използвали "Фотошоп" и след това са показали подправени документи. Украйна все пак ще изчака разследването на САЩ.

ОЩЕ: МО отговори дали сме обещали МиГ-29 на Украйна и разкри за триъгълните сделки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com