Ожесточени сблъсъци разтърсват Судан, примирията не работят

5380
Ожесточени сблъсъци разтърсват Судан, примирията не работят
Снимка: Getty Images

Тежки боеве отново разтърсиха столицата на Судан в неделя, когато десетки хиляди избягаха от кървавите вълнения, а бивш премиер предупреди за „кошмарния“ риск от изпадане в пълномащабна гражданска война. Армейските сили се сблъскаха с паравоенни формирования в центъра на Хартум, след като смъртоносните вражди навлязоха в трета седмица въпреки последното прекратяване на огъня, което официално трябваше да изтече в края на неделя. „Има много ожесточени битки и силна стрелба на всеки няколко минути от ранната сутрин на моята улица“, каза един жител на Южен Хартум пред АФП по телефона, предава БГНЕС.

Съобщава се за сблъсъци около щаба на армията в центъра на Хартум, а армията също извърши въздушни удари в побратимения на столицата град Омдурман отвъд река Нил. Чуждите страни се борят да евакуират хиляди свои граждани по въздух, шосе и море, откакто боевете хвърлиха бедната страна в смъртоносни сътресения на 15 април. Милиони суданци са претърпели травмиращ недостиг на вода, храна и други основни консумативи, докато десетки хиляди са избягали в съседни страни, а други са на път. Сателитни снимки показват дълги автобусни конвои на египетската граница, а ООН каза, че десетки хиляди са избягали в Чад, Южен Судан, Етиопия и Централноафриканската република (ЦАР).

Още: Нападнаха българин в Судан

Судан склони за удължаване на примирието със 72 часа

Суданските армия се съгласи срокът на хуманитарното примирие със Силите за бърза подкрепа, договорено с посредничеството на САЩ и Сауди...

Конфликтът може да се задълбочи още повече в борбата за власт между началника на армията Абдел Фатах ал Бурхан и Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП). Бившият премиер на Судан Абдала Хамдок предупреди, че конфликтът може да прерасне в една от най-тежките граждански войни в света, ако не бъде спрян навреме. „Не дай Боже, ако Судан стигне до истинска гражданска война... Сирия, Йемен, Либия ще бъдат малка игра“, каза Хамдок на събитие в Найроби. „Мисля, че ще бъде кошмар за света.

Риск от глад

Насилието уби най-малко 528 души и рани около 4600, съобщи здравното министерство в събота, но тези данни вероятно са непълни. Боевете са засегнали 12 от 18 щата в Судан, включително района на Дарфур, каза министерството. Световната продоволствена програма на ООН предупреди, че насилието може да потопи още милиони в глад в страна, в която 15 милиона души вече се нуждаят от помощ, за да предотвратят глада. Враждуващите страни се споразумяха за множество примирия, но нито едно не се задържа, след като хаосът и беззаконието обхвана 5-милионната столица Хартум и други региони. Последното тридневно прекратяване на огъня, което трябва да изтече в полунощ в неделя, бе договорено в четвъртък след посредничество, водено от Съединените щати, Саудитска Арабия, Африканския съюз и ООН.

Докато битките бушуват, съперничещите генерали се нападат взаимно в медиите. Бурхан отново нарече СБП сила, която има за цел „да унищожи Судан“, докато Дагло нарече началника на армията „предател“.

Судан беше управляван в продължение на десетилетия от подкрепяния от ислямистите силен човек Омар ал Башир, който беше свален от военните през 2019 г. след масови продемократични протести. Превратът доведе Бурхан и Дагло на власт и те поеха пълен контрол при друг преврат през 2021 г., преди да се обърнат срещу всеки преди три седмици.

10 български граждани са евакуирани от Судан с германски военни самолети

Германия евакуира почти 500 човека от Судан, съобщиха от външното ни министерство. С огромен личен ангажимент служители на Федералното...

Десетки хиляди бягат

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова към преговорите за прекратяване на кръвопролитието. „Няма право да продължаваме да се борим за власт, когато страната се разпада“, каза той в събота пред саудитската телевизия „Ал Арабия“. „Моят призив е да се направи всичко, за да се подкрепи водена от Африка инициатива за мир в Судан. Гутериш също каза в Туитър, че "ООН увеличава усилията си, за да помогне на хората, търсещи безопасност в съседни страни".

Около 75 000 са били разселени от боевете, съобщи ООН. Най-малко 20 000 са избягали в Чад, 4000 в Южен Судан, 3500 в Етиопия и 3000 в ЦАР, казва се в съобщението. Боевете също така предизвикаха масово изселване на чужденци и международен персонал. Саудитска Арабия съобщи, че е отвела почти 4880 души на безопасно място с кораби през Червено море.

Организиран от САЩ автомобилен конвой пристигна в Порт Судан в събота, за да се присъедини към изселването, съобщи Държавният департамент. А МВнР на Обединеното кралство каза, че малко под 1900 британци са били изведени с 21 полета след подобни масови превози по въздуха на граждани от Франция, Германия и други нации.

Боеве, грабежи и беззаконие бушуват в района на Дарфур. В щата Западен Дарфур се съобщава за най-малко 96 убити в град Ел Генейна, съобщи ООН. „Това, което се случва в Дарфур, е ужасно, обществото се разпада, виждаме племена, които сега се опитват да се въоръжат“, каза Гутериш. Дарфур все още е белязан от война, която избухна през 2003 г., когато тогавашния диктатор Башир отприщи военизираната групировка Джанджавид, набирана главно от арабски скотовъдни племена, срещу бунтовниците от етническите малцинства. Кампанията на изгорената земя доведе до смъртта на най-малко 300 000 души и близо 2,5 милиона разселени, според данни на ООН. Башир беше обвинен във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид от Международния наказателен съд. По-късно Джанджавид се превърна в паравоенните СБП, които официално бяха създадени през 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com