"Омикрон" настъпва: Индонезия, Пакистан и Саудитска Арабия също налагат ограничения

1951
"Омикрон" настъпва: Индонезия, Пакистан и Саудитска Арабия също налагат ограничения
Снимка: Getty images

Индонезия наложи забрана за пътуване за Република Южна Африка и още седем африкански държави след появата на нов вариант на коронавируса, установен вече и в някои европейски страни, съобщи днес правителствен служител, цитиран от ДПА.

Забраната влиза в сила от утре и се отнася за чужденци, посетили Южна Африка, Ботсвана, Намибия, Зимбабве, Лесото, Мозамбик, Есватини и Нигерия през последните две седмици, каза индонезийската имиграционна служба.

Чужденци, посетили посочените страни през последните 14 дни, няма да бъдат допускани да влизат в Индонезия през контролно-пропускателните пунктове, заяви говорител на службата. Той каза също, че властите са престанали да издават визи за граждани на тези страни.

Индонезия успя да преодолее втората вълна на пандемията, предизвикана от силно заразния вариант Делта. Повечето от ограниченията за овладяване на епидемията вече отпаднаха, което дава възможност на пострадалата от тях икономика да се възстановява.

МВнР предупреди българите: Не пътувайте до Южна Африка

По информация на българското посолство в Претория заради новооткрития COVID-19 вариант "Омикрон" голяма част от авиокомпаниите, които о...

В Индонезия с две дози ваксина срещу ковид са около 45 процента подлежащите на ваксинация около 208 милиона души от населението, а тези с една доза са 66 процента. Повечето са имунизирани с китайската ваксина "Синовак".

Пакистан също забрани достъпа за хора, пристигащи от седем държави, заради новия вариант на короновируса - Омикрон - на фона на стабилен спад на новите случаи и на починалите с коронавирус. Забраната се отнася за РЮА, Лесото, Есватини, Мозамбик, Ботсвана, Намибия и Хонконг и влиза в сила днес, съобщи представител на здравното министерство. Този месец Пакистан отчита траен спад при заразените и свързаните с ковид смъртни случаи. През последното денонощие са установени 303 нови случая и са починали петима души. В Пакистан досега са поставени 122 милиона дози ваксина срещу коронавируса. В страната 220-милионно население са напълно ваксинирани над 49 милиона души.

"Появата на нов вариант прави още по-спешно ваксинирането на всички подлежащи на имунизация на възраст на и над 12 години", заяви вчера министърът на планирането Асад Умар, който ръководи и националния оперативен център за справяне коронавируса.

Правителството си е поставило за цел до края на годината да ваксинира 80 милиона души. Саудитското министерство на вътрешните работи прекрати от днес полетите от и до Малави, Замбия, Мадагаскар, Ангола, Сейшелските острови, Мавриций и Коморските острови, поради опасения, свързани с новия вариант на коронавируса, съобщи в Туитър държавната осведомителна агенция СПА, цитирана от Ройтерс. В петък Саудитска Арабия спря полетите от и до Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Лесото и Есватини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com