Признатото от ООН правителство в Либия повече няма да преговаря с Халифа Хафтар

4483
Признатото от ООН правителство в Либия повече няма да преговаря с Халифа Хафтар
Снимка: Getty Images / Guliver

Премиерът на признатото от ООН правителство на Либия, базирано в Триполи, Файез Сарадж, заяви, че няма да поднови преговорите с командирa на силите на опозиционния кабинет в Тобрук Халифа Хафтар, като го обвини, че използва пандемията от СOVID-19, за да поднови военната си кампания срещу столицата. Това предаде турското издание Daily Sabah, цитирано от агенция "Фокус".

В интервю за италианският вестник La Repubblica Сарадж обвини Хафтар за това, че "безразборно бомбардира Триполи, жилищните квартали, цивилните институции и дори обществената болница в центъра на града". 

Правителството в Триполи продължава да напредва срещу силите на Хафтар

Силите на признатото от ООН либийско правителството на националното съгласие, базирано в Триполи, като част от операция "Световна буря"...

"Никога няма да седна (да преговарям - бел. ред.) с Хафтар след престъпленията, които той извърши срещу всички либийци", каза Сарадж. "Винаги сме се опитвали да решим проблемите си чрез политически процес, но всяко споразумение е било отхвърляно от Хафтар", каза още той.

Припомняме, че гражданската война в Либия се разрази с нови сили след като Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година, като тогава се обособиха две правителства страната - в Тобрук и в Триполи. Хафтар, който застава зад кабинета в Тобрук, разполага с подкрепата на Египет и Обединените арабски емирства, докато правителството в Триполи е признато от ООН. 

"Споразумяхме се на прекратяване на военните действия и хуманитарно примирие, но останахме нащрек", каза Сарадж. "Очаквахме, че опасността от епидемията ще накара Хафтар да държи на думата си поне веднъж. Но той видя в нея възможност да ни атакува".

По думите на Сарадж година след началото на офанзивата срещу Триполи, започнала през април 2019 г., неговите сили са успели да извършат успешно контранастъпление срещу Хафтар, като според последната информация те са завзели и град Собрата, ключова военна база за опозицията.

Силите на Хафтар загубиха два ключови града в Либия

Правителството на националното съгласие на Либия заяви, че неговите сили са завзели два западни града на брега между Триполи и тунизийс...

"След една година вече сме по-силни и се движим към нашата цел - да се справим с агресията", счита Сарадж и заяви още, че подкрепата на Турция и Катар за неговите сили не е била от решаващо значение за успехите на Триполи и те са посрещнали офанзивата на Хафтар "без чужда помощ за седем месеца".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com