X
 
 

Суданската опозиция не иска да говори с военните - с мотив "репресии"

750 0
photo of Суданската опозиция не иска да говори с военните - с мотив "репресии"
Снимка: Getty Images / Guliver
Активисти от суданската опозиция отхвърлиха предложението за преговори на военния съвет на страната, като заявиха, че не може да ѝ се вярва след кървавите репресии срещу протестиращите, предаде БГНЕС.

Лекари, свързани с опозицията, заявиха, че най-малко 100 души са били убити от военизирана част в столицата Хартум. Те казаха, че 40 души са извадени от река Нил в Хартум. Версията на военните е, че това е станало при опит за атака на затвора, където е държан бившият судански президент Омар Башир.

Великобритания и Германия поискаха спешно съвещание на Съвета за сигурност на ООН за Судан

Великобритания и Германия поискаха в понеделник Съветът за сигурност на ООН да обсъди кризата в Судан, след като силите за сигурност ра...

Заместник-председателят на военния съвет защити насилието, упражнено от военните, твърдейки, че сред протестиращите са проникнали измамници и дилъри на наркотици.

"Няма да допуснем хаос и няма да се отречем на убежденията си. Няма връщане назад. Трябва да наложим уважението към държавността със закон", каза Мохамед Хамадан.

По-късно, след като Саудитска Арабия публично призова за възобновяване на преговорите, генерал Бурхан заяви, че военният съвет ще "отвори вратите си за преговори без ограничения".

Предложението му беше отхвърлено от опозицията. "Суданският народ не е отворен за преговори", каза Амджад Фарид, говорител на Асоциацията на професионалистите в Судан (АПС), които оглавиха протестите срещу Башир, довели до свалянето му от власт.

Военните обявиха временно правителство на Судан след акция с десетки убити

Ръководителят на Преходния военен съвет на Судан Абделфатах Ал Бурхан обяви създаването на временно правителство в телевизионно обръщен...

"Суданският народ не е отворен към този Преходен военен съвет, който убива хора – нуждаем се от справедливост и понасяне на отговорност преди да говорим за някакъв политически процес", каза Фарид пред медиите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално