Военните обявиха временно правителство на Судан след акция с десетки убити

1916
Военните обявиха временно правителство на Судан след акция с десетки убити
Снимка: Getty Images / Guliver

Ръководителят на Преходния военен съвет на Судан Абделфатах Ал Бурхан обяви създаването на временно правителство в телевизионно обръщение към нацията, предаде БГНЕС.

По време на изказването си той също призова за провеждането на общи избори в страната след девет месеца и обяви приключването на преговорите с опозицията.

Застреляни след митинг на опозицията в Судан

Петима протестиращи и един офицер бяха застреляни на поредния протест на опозицията в Судан, предаде БГНЕС по информация на АФП. Ескала...

"Обявявам сформирането на временното правителство, което ще работи в преходния период. Неговата задача ще бъде да преследва и отстранява от длъжност емблематичните фигури на бившия режим, замесени в корупция, както и да създаде условия за провеждане на изборите, така че суданският народ да може честно да избере своето ръководство", каза Ал Бурхан. Той добави, че военният съвет "ще прехвърли властта на онези, които бъдат избрани от народа".

Междувременно, броят на загиналите в резултат на разпръскването на палатков лагер в суданската столица Хартум надхвърли 35 души, стотици са ранени, се казва в изявлението на опозиционния судански медицински комитет. По-рано беше съобщено за 30 мъртви.

"Броят на убитите от военния съвет пред военния щаб се е увеличил до 35 души. Стотици хора са били ранени и тежко ранени, много от тях все още са в операционните и интензивните отделения", се казва в изявление на Комитета на суданските лекари.

Според комитета точният брой на убитите не може да се установи поради факта, че "въоръжени милиционери и правоприлагащи служби обграждат болниците и атакуват / задържат лекари". В допълнение, според протестиращите и лекарите, телата на много от мъртвите са били хвърлени в река Нил, се казва в изявлението.

Сваленият судански президент е в затвора

Сваленият судански президент Омар ал-Башир е бил преместен от дома си, където бе под домашен арест в затвора, твърдят местни медии, цит...

Рано в понеделник сутринта армията започна да разпръсква палатков лагер на площада в близост до отбранителния комплекс в центъра на Хартум. Беше съобщено, че са били използвани огнестрелни оръжия. Силите за сигурност блокираха всички централни улици на Хартум и подходите към площада.

Суданската опозиция обвини преходния военен съвет в разпръскването на мирен митинг и призова за масови протести в цялата страна и за това военния съвет незабавно да се оттегли от властта. Военните, от своя страна, казаха, че операцията не е насочена срещу демонстрантите, а за задържане на престъпници, които са се смесили с протестиращите. Армията призова за продължаване на диалога със силите на политическата опозиция, заявявайки, че преговорите могат да се възобновят в следващите дни и обеща да позволи на протестиращите да се върнат на площада на столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

Управляващата партия в Того печели парламентарните избори

Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com