Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американският Сенат одобри помощта от 40 милиарда долара за Украйна

19 май 2022, 21:15 часа • 1730 прочитания

Американският сенат одобри отпускането на военно-икономическа помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предадоха агенциите. Сенаторите приеха законопроекта за помощта с голямо мнозинство от 86 гласа за срещу 11 против.

Това се случва три седмици след като президентът Джо Байдън поиска по-малка сума в размер на 33 млрд. долара и след като миналата седмица приемането на мярката беше блокирано от един-единствен неин опонент от Републиканската партия.

Днес в подкрепа на отпускането на помощта гласуваха всички сенатори от Демократическата партия и почти всички от Републиканската. Гласовете против дойдоха от 11 републиканци - много от които са привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, предава БТВ.

Още: Кой е американският сенатор, блокирал засега 40 млрд. долара нова помощ за Украйна

"Помощта идва. Това е наистина важна помощ. Такава, която може да гарантира, че украинците ще победят", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който е представител на Демократическата партия. От своя страна лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл от Републиканската партия, който също е твърд поддръжник на мярката, взе отношение по опасенията на съпартийците си и заяви, че поражение на Украйна ще застраши търговските партньори на Америка в Европа, ще повиши разходите на САЩ за поддържане на сигурността там и ще поощри автократите в Китай и на други места да заграбват територия в регионите си.

Оттук нататък законопроектът отива за подпис при президента Байдън, който което се смята за формалност и се очаква да стане във възможно най-кратък срок. Във Вашингтон искаха той да бъде приет възможно най-бързо, за да може близо три месеца след началото на руската инвазия потокът от военна помощ за Киев да не спира. Миналата седмица законопроектът за помощта за Украйна беше одобрен и от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с 368 гласа за срещу 57 против.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес