Бивш командос от армията на САЩ се призна за руски шпионин

2654
Бивш командос от армията на САЩ се призна за руски шпионин
Снимка: Getty Images/Guliver

Бивш офицер от елитното подразделение на специалните сили на американската армия "Зелените барети" се призна за виновен в шпионаж за Русия, съобщи министерство на правосъдието, предаде БГНЕС.

45-годишният Питър Рафаел Дзибински Дебинс ще бъде осъден на 26 февруари 2021 г. и вероятно го очаква максимална присъда – доживотен затвор.

Датска медия твърди, че САЩ шпионирали съюзниците си

Близо 7 г. след скандала "Сноудън" в Дания отново бяха отправени  обвинения към САЩ в шпионаж на близки съюзници, съобщи Франс пре...

„Дебинс днес призна, че е нарушил най-високото доверие в тази страна, като е предал чувствителна информация за националната сигурност на руснаците", заяви помощник-генералният прокурор Джон Демерс в изявление. Според прокурорите роденият в САЩ Дебинс е бил вербуван от руснаците още през 1996 г., преди той да се присъедини към армията, но след няколко пътувания до Русия, родната страна на майка му.

"През 1997 г. Дебинс получи кодово име от агентите на руското разузнаване и подписал декларация, потвърждаваща, че иска да служи на Русия", заяви министерството на правосъдието.

Дебинс служи като офицер в химическите части на американската армия от 1998 до 2005 г., преди да се присъедини към Специалните сили. Според правосъдното ведомство агентите на руското разузнаване го насърчават да продължи кариера в Специалните сили, където достига до чин капитан. Дебинс е осигурявал на Москва информация за американските химически и специални части.

"През 2008 г., след като напусна активна служба, Дебинс разкри на руските разузнавачи класифицирана информация за предишните си дейности, докато беше разположен в специалните сили", казват от министерството.

САЩ арестува петима китайски агенти

Петима китайски агенти са били арестувани в САЩ за ролята им в операция, насочена срещу противници на китайското правителство, съобщиха...

"Дебинс също така предоставил на руските разузнавателни агенти имената и информацията за редица негови бивши членове от екипа на Специалните сили, за да могат агентите да преценят дали да се обърнат към членовете на екипа, за да видят дали ще си сътрудничат с руската разузнавателна служба. "

Според обвинението Дебинс е бил базиран в Германия, а по-късно и в Азербайджан с разрешение за сигурност на високо ниво.

Последният контакт с руските му ръководители, споменати в обвинителния акт, е през 2011 г. Същата година, според профила му в LinkedIn, Дебинс започва работа за поредица от изпълнители на отбраната и разузнаването в района на Вашингтон и учи в Института за световна политика.

Уебсайтът на Института го описва като инструктор по кибер разузнаване и инструктор по хибридна война за европейското командване на САЩ и НАТО.

Служител на ЦРУ се върнал от Москва с необяснимо главоболие

По време на своите 26 години в ЦРУ Марк Полимеропулос е работил на много тежки места, като военни зони в Ирак и Афганистан. Но той нико...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com