Блинкен поиска Турция да пусне Швеция и Финландия в НАТО, засега няма успех

1872
Блинкен поиска Турция да пусне Швеция и Финландия в НАТО, засега няма успех
Снимка: Getty Images

Съединените щати категорично подкрепят бързото присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО. Това заяви в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Турция.

Анкара обаче подчерта необходимостта от по-конкретни действия, за да може да вдигне ветото над Хелзинки и Стокхолм.

Блинкен: Доставките на F-16 за Турция са въпрос на национален интерес за САЩ

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви, че за администрацията на САЩ е въпрос на "национален интерес и сигурност"...

Миналата година Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към трансатлантическия отбранителен пакт след нахлуването на Русия в Украйна, но се сблъскаха с неочаквани възражения от страна на Турция. Анкара твърди, че Стокхолм е укривал хора, които турските власти смятат за членове на терористични групировки. Наскоро президентът Реджеп Ердоган посочи, че ще одобри за членство в НАТО само Финландия.

"Финландия и Швеция вече предприеха конкретни стъпки за изпълнение на ангажиментите, които поеха в рамките на подписания тристранен меморандум за разбирателство", каза Блинкен по време на визитата си, цитиран от "Ройтерс".

Блинкен заяви, че САЩ твърдо подкрепят присъединяването на Швеция и Финландия към алианса "възможно най-бързо". Добави, че разширяването на НАТО на север е от изключителна важност за сигурността.

Само че турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който стоеше редом с Блинкен, заяви, че всички страни в алианса трябва да убедят по-специално Швеция да предприеме повече действия, за да отговори на опасенията на Анкара и да спечели нейната подкрепа за кандидатурата. Това трябвало да стане до срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Литва през юли.

"Швеция направи промяна в закона, но виждаме, че всички видове дейности, включително финансирането на тероризма, вербуването и пропагандата, продължават в Швеция", каза той. "Ако те предприемат стъпки, които да убедят нашия парламент и народ, може да има развитие в тази посока".

Мнозинството финландци искат да станат част от НАТО преди Швеция

Мнозинството от финландците искат да се присъединят към НАТО, дори ако членството на Швеция се забави, предаде АФП, позовавайки се на н...

ОЩЕ: Финландия и Швеция искат да се присъединят към НАТО едновременно

Но Чавушоглу също така заяви, че прекъснатите разговори с Швеция и Финландия относно кандидатурата им за членство в НАТО ще бъдат възобновени "скоро" в Брюксел, което е ясен сигнал за намаляване на напрежението между Стокхолм и Анкара.

Турция отмени за неопределено време тристранния механизъм с Швеция и Финландия по техните кандидатури за членство в НАТО, след като през януари Расмус Палудан - лидер на датската крайнодясна политическа партия "Твърда линия", изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм.

Анкара иска от Хелзинки и Стокхолм също така да заемат по-твърда позиция спрямо Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция и западните ѝ съюзници считат за терористична група.

След разговорите с Чавушоглу Блинкен проведе едночасова среща с турския президент Ердоган в Анкара.

Блинкен в Турция: Още 100 млн. долара за пострадалите от земетресенията

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на посещение в пострадалата от земетресението Турция. Това е първото му пътуване в страната...

Преди това той беше в Мюнхен за Конференцията по сигурността, където се срещна с азербайджанския президент Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян, за да посредничи за мир в Нагорни Карабах.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка