Бой, леден душ и още много - ЦРУ действа срещу заподозрени в тероризъм

39732
Бой, леден душ и още много - ЦРУ действа срещу заподозрени в тероризъм
Снимка: Getty Images/Guliver

Шокиращ доклад относно практики на ЦРУ при разпит на заподозрени в тероризъм оповести Сенатската комисия по разузнаване, в която мнозинство имат демократите.

Заключението на комисията е, че ЦРУ използва техники, които са „много по-брутални и лоши”, отколкото Управлението твърди в официалните си доклади. На всичкото отгоре използваните техники не давали желания резултат.

ЦРУ: Бойците на "Ислямска държава" може да са 31 000

Централното разузнавателно управление на САЩ оценява числеността на екстремистката групировка „Ислямска държава” в рамките ...

Според сенатор Даян Фейнщайн, която е председател на Сенатската комисия по разузнаване, в някои случаи ЦРУ е използвало „мъчения”.

Представители на ЦРУ защитиха методите, като обявиха, че те са позволили локализирането и убийството на Осама Бин Ладен. От ЦРУ признаха, че са правили грешки с програмата за разпити, но защитиха получения резултат.

Докладът, който е с обем 525 страници, разглежда общо 6 хил. случая. Всички случаи касаят разпити на заподозрени членове и/или съучастници на Ал Кайда.

Типичен пример за използвани от ЦРУ техники за разпит – шамари, удряне на заподозрени в стена, лишаване от сън, събличане, клизма, ледени бани и държане на чисто голи „обекти”. Лишението от сън е стигало до 180 часа в някои случаи. Заради това поне петима от разпитваните заподозрени са халюцинирали, като в поне два от тези случаи агентите на ЦРУ не са спрели с подхода. В други случаи задържани са умишлено подвеждани да вярват, че няма да напуснат стаята за разпит живи. Имало е и случай, при който агент на ЦРУ директно е заявил по време на разпит на заподозрян, че няма да стигне до съд, „защото не може да разберат какво сме ти причинили”. Данните не доказват, че агенцията първоначално е използвала „отворен и миролюбив подход”, казва сенатската комисия.

ЕСПЧ осъди Полша заради тайните затвори на ЦРУ

Европейският съд за правата на човека осъди Полша заради това, че на нейна територия е имало тайни затвори на ЦРУ, предаде AFP. Според...

Интересен факт е, че в доклада дословно е написано следното: „Президентът Барак Обама разреши със заповед 13491 от януари 2009 година на ЦРУ да задържа заподозрени само в краткосрочен аспект и при прехвърляне на американска територия, както и да се използват техники за разпит, утвърдени в специален армейски наръчник (Army Field Manual). Тази заповед не е закон и лесно може да бъде отменена от друг президент – затова трябва да стане закон, а все още не е”.

Заради оповестяването на доклада всички американски държавни учреждения зад граница са охранявани по-строго от обичайното.

Позицията на Обама

Американският президент Барак Обама заяви, че измъчването от ЦРУ на заподозрени членове на "Ал Кайда" е било контрапродуктивно и противоречащо на американските ценности.

"Докладът документира смущаваща програма с прекомерни техники за разпит на заподозрени терористи в тайни сгради извън САЩ", заяви Обама. "Това засилва моето дългогодишно виждане, че тези сурови методи не само са несъвместими с нашите ценности като нация, но и не са послужили на нашите по-широки усилия за борба с тероризма или на интересите на националната ни сигурност", допълни той.

"Освен това тези техники навредиха значително на позицията на Америка в света и затрудниха преследването на нашите интереси със съюзниците и партньорите. Поради това ще продължа да използвам авторитета си като президент, за да гарантирам, че никога няма да прибегнем отново до тези методи", каза Обама в комюнике, предаде БГНЕС.

"Поради това аз недвусмислено забраних мъченията, когато встъпих в длъжност, защото един от най-ефективните ни инструменти в борбата с тероризма и запазването на сигурността на американците е да останем верни на нашите идеали", допълни американският президент. През август Обама откровено изрази съжаление, че в годините след атентатите от 11 септември 2001 г. американски разпитващи "измъчваха някои хора".

В отговор на публикуването днес на доклада, който собствената му администрация опита да отложи, Обама обеща, че борбата с "Ал-Кайда" ще продължи без прибягване към мъчение. "Ще разчитаме на всички елементи на националната ни сила, включително силата и примера на нашите основополагащи идеали. Няма идеална страна. Но една от силите, които правят Америка изключителна, е нашето желание открито да се изправим пред миналото, пред нашите несъвършенства, да постигнем промени и да се справяме по-добре", изтъкна Обама.

Бивш офицер от ЦРУ: Шпионирахме Германия, защото там бяха подготвени атентатите от 11 септември

Бившият служител на ЦРУ Роберт Бер твърди, че германските разузнавателни служби не са достатъчно ефективни, тъй като са пропуснали инфо...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка