ЦРУ предупреди за нови терористични атаки на "Ислямска държава" на Запад

1104
ЦРУ предупреди за нови терористични атаки на "Ислямска държава" на Запад

Терористичната групировка „Ислямска държава“ планира още атентати в западните страни, предупреди ЦРУ.

Информацията се съдържа в предварително разпространен текст, който директорът на американската разузнавателна агенция Джон Бренан ще представи днес пред комисия в Сената.

Бренан посочва, че Даеш работи за изграждане на апарат за преки и косвени нападения срещу чуждестранни врагове подобно на неотдавнашните атаки в Париж и Брюксел, предава АП.

ЦРУ: Няма доказателства за саудитско участие в атентатите от 11 септември

Директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви че комисията, разследваща терористичните атаки от 11 септември 2001, не е открила данни за някакв...

Смятаме, че Даеш обучава и се опитва да разположи терористи за нови атаки. Тя има голяма група от бойци от западни страни, които потенциално могат да служат като атентатори при атаки на Запад. И групата вероятно разглежда варианти как терористите да проникнат на Запад, включително чрез бежанските потоци, коридорите за трафик на хора и законни методи за пътуване, пояснява Бренън.

Според него възможностите на "Ислямска държава" не са отслабнали, въпреки че групировката губи територии в Ирак и Сирия. Но по думите на шефа на ЦРУ, въпреки че САЩ полагат всички усилия срещу Даеш, терористичната организация не е спряна още от Вашингтон.

"За съжаление, въпреки целия ни прогрес срещу Даеш на бойното поле и във финансово измерение, нашите усилия не са намалили възможностите на терористичната групировка и възможностите й за достъп по света. Необходимите за тероризма ресурси са много скромни и групировката би понесла още по-големи загуби на територия, на човешка сила и пари", посочва той.

Бренън е убеден, че докато натискът продължава да се увеличава, групировката ще разшири световната терористична кампания, за да поддържа доминацията си в световния тероризъм.

Обща служба за сигурност в Европа - кауза пердута според Белгия

Идеята за създаване на общоевропейско ЦРУ или ФБР не може да се реализира. Това призна белгийският вътрешен министър Ян Ямбом пред френ...

Според ръководителя на ЦРУ ислямистите ще се осланят на партизанска тактика, за да компенсират териториалните си загуби.

„Ислямски държава“ постепенно развива различните си клонове в силно свързана мрежа. Най-напреднал и най-опасен вероятно е клонът в Либия, а групировката се опитва да разшири влиянието си в Африка, подчертават от ЦРУ.

Подразделението на "Ислямска държава" на Синайския полуостров пък е станало "най-активната и способна терористична група в Египет". То напада египетски военни и правителствени цели, както и чужденци и туристи подобно на сваления руски пътнически самолет през октомври 2015 г.

В сряда белгийските антитерористи предупредиха, че Белгия и Франция са заплашени от нови атаки. Според информацията бойци на "Ислямска държава" са отпътували за Европа, където са се разделили на две групи, чиито основни цели са двете западни страни, които са основни мишени на джихадистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com