Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

19 април 2024, 12:37 часа • 3943 прочитания

Демократите от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ (долната камара) направиха почти невиждано нарушение на съвременните политически норми, за да спасят пакета за чуждестранна помощ на председателя на камарата Майк Джонсън от Републиканската партия.

Още: Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Какво се случи?

Четиримата демократи в комисията по правилника на Камарата на представителите гласуваха заедно с петима от републиканците в комисията, за да се придвижи пакетът от 4 законопроекта до гласуване в пленарната зала. Това се наложи, след като трима крайнодесни републиканци в комисията - Томас Маси, Ралф Норман и Чип Рой - гласуваха против изпращането на законопроектите за обсъждане.

Бунтът на десницата беше достатъчен, за да унищожи пакета, ако демократите не се бяха намесили. Става въпрос за отделните пакети с помощи за Украйна, Израел и Тайван, като за Киев са предвидени 61 милиарда долара при редица условия. В пакета има и законопроект за националната сигурност на Щатите, включително за забраната на TikTok.

Още: Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Комисията по правилника обикновено се състои от лоялни на ръководствата членове, които послушно гласуват по партийна линия за придвижване на определено законодателство към пленарна зала. Само че бившият председател на долната камара Кевин Маккарти включи Маси, Норман и Рой в комисията миналата година, за да успокои крайнодесните републиканци, които се разбунтуваха срещу кандидатурата му за председателския пост.

Снимка: Getty Images

Това даде властта в ръцете на демократите, които в огромното си мнозинство подкрепят пакета за чуждестранна помощ и отчаяно искат да помогнат на Украйна.

Случилото се е най-яркото доказателство до момента, че раздробеното и крехко мнозинство на републиканците в Камарата на представителите ефективно е отстъпило пред нещо, което прилича на двупартийна коалиция, анализират от американската медия Axios.

Още: Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

Безпрецедентно

Дан Килди от Демократическата партия, който е в Конгреса вече повече от десетилетие, заяви, че подобен вид преплитане на партиите в комисията не се е случвало "от времето, когато съм тук". Добави, че този ход е "безпрецедентен".

Още: Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

"Смятам, че това е изключително необичайно. Не знам дали някога съм виждал това да се случва", каза републиканецът Джо Морел, бивш член на комисията.

Какво следва?

Гласуването в комисията подготвя вота на цялата Камара на представителите за приемане на така нареченото "правило" - процедурен механизъм, определящ условията за обсъждане на законодателството. Този механизъм трябва да се приеме в петък, 19 април, като цялостното гласуване е планирано за събота, 20 април.

Още: Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес