Ето защо Куба опустява. При това бягат най-вече младите

6608
Ето защо Куба опустява. При това бягат най-вече младите
Снимка: Getty Images/Guliver

Мечтата на десетима кубинци за нов живот в САЩ завърши трагично, след като салът, с който се бяха отправили към американските брегове потъна. Това не е единичен случай - вече от месеци съобщенията за удавени кубински бежанци стават все повече. При сблъсък между лодка с бежанци и плавателен съд на бреговата охрана на Куба неотдавна отново загинаха хора. Властите в Куба твърдят, че става дума за инцидент.

В периода от първи октомври 2021-а година до 30-и септември 2022-а само на границата със САЩ са регистрирани 224 607 кубински мигранти. През април 2022-а година броят им бе достигнал месечен рекорд - 35 092, по данни на Митническата и гранична служба (CBP). Не може да се определи с точност колко хора от Куба все още са на път за САЩ някъде в Латинска Америка или са се установили първо в Мексико, Централна Америка или други страни.

Напускат най-вече младите 

Кубинците казаха "да" на легализирането на еднополовите бракове на референдум

Кубинците гласуваха за легализиране на еднополовите бракове като тези двойки да могат да осиновяват деца, както и в подкрепа сурогатнот...

За кубинското общество масовото бягство от страната е сериозен проблем, при това напускат най-вече младите хора. Това е допълнителен удар върху националната икономика, която и без това е в сериозна криза. "Забелязваме, че има много родители, които изпращат синовете и дъщерите си в чужбина, за да не бъде застрашено бъдещето им", казва Хавиер Ларондо от неправителствената организация "Защитници на затворниците".

Поради масовата емиграция само през миналата година Куба е загубила около два-три процента от населението си, като по-голямата част от избягалите са хора в трудоспособна възраст.

Вълната от бягства започна след социалните протести през юли 2021-а година, когато въпреки забраната хиляди хора в Куба излязоха на демонстрации срещу репресиите в страната, за демокрация и сваляне на еднопартийната система и срещу кризата с доставките. Вследствие бяха арестувани много журналисти, художници, активисти и интелектуалци.

САЩ връщат хората обратно

Според властите в Куба вина за кризата в снабдяването има американското търговско ембарго, наложено на островната държава. Не всички кубинци обаче вярват на това обяснение. Голямата част от организаторите на протестите от 2021-а година решиха да напуснат страната, защото демонстрациите не доведоха до никаква значима промяна, обяснява ZDF.

Хаванският синдром: Мит или реалност

Миналата седмица в Колумбия беше открит предполагаем случай на "Хавански синдром" - най-новото от поредицата подозрителни нападения, ко...

Американските власти реагират на нарастващия брой мигранти от Куба с масови депортации. Почти всяка седмица кубински бежанци се връщат в родината си, макар да има сведения, че там ги очакват репресии. Тази практика се критикува все по-често от правозащитните организации.

"Америка не може да продължи да бъде пристан на свободата, ако излагаме на риск онези, които бягат от преследване и насилие", коментира Мария Елвира Салазар, членка на Камарата на представителите от Републиканската партия с кубински корени. Въпреки че партията, която Салазар представлява, в действителност се застъпва за твърда миграционна политика и повече депортации, тя критикува действията на властите.

Неотдавна в интернет бяха публикувани и лични данни на кубински бежанци. Затова и Салазар призовава за забрана на депортациите.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка