Фаучи нарече впечатляващи резултатите от тестовете на ваксината на Moderna

2079
Фаучи нарече впечатляващи резултатите от тестовете на ваксината на Moderna
Снимка: Getty Images

Най-известният учен по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи адмирира резултатите от ранните проучвания от ваксината срещу COVID-19 на Moderna като "впечатляващи”.

В интервю за АФП той заяви, че констатациите са категорично потвърждение на експерименталната mRNA технология, в която някои се съмняват.

Русия намери решение как да транспортира и доставя масово ваксината "Спутик V"

Русия намери решение как да транспортира големи количества от ваксината Спутик V на големи разстояния. Разработчиците са се насочили къ...

Антъни Фаучи заяви, че би се задоволил с инжекции, които предпазват 70-75 процента от хората от разболяване. "Идеята, че имаме 94,5 процента ефективна ваксина, е поразително впечатляваща. Наистина е грандиозен резултат, който не мисля, че някой е предполагал, че ще бъде толкова добър", каза той, цитиран от БГНЕС.

Фаучи ръководи Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), който започна съвместното разработване на ваксината с американската биотехнологична компания през януари, малко след като Китай сподели генетичната последователност на новия коронавирус. Тя се основава на сравнително нова технология, която използва синтетична версия на молекула, наречена "messenger RNA", за да проникне в човешките клетки и ефективно да ги превърне във фабрики за производство на ваксини.

Никоя ваксина, базирана на тази платформа, никога не е била одобрена.

"Имаше много хора, които имаха резерви относно използването на нещо, което не беше изпробвано и утвърдено през годините; всъщност някои хора дори ни критикуваха за това", каза Фаучи.

В понеделник Moderna и NIAID обявиха предварителните си резултати въз основа на тестовете на ваксината на 95 от 30 000 наети от тях доброволци, които се разболяха от COVID-19. От 95, 90 са били в плацебо групата на проучването, а петима в групата, която е получила лекарството, наречено mRNA-1273, което води до степен на ефикасност от 94,5%. Фаучи припомни, че някои са се усъмнили дали ваксината ще предотврати тежки форми на коронавируса, а не само леки или средно тежки случаи - и на това също беше отговорено категорично. "Имаше 11 тежки случая, нито един в групата на ваксинираните - 11 в групата на плацебо, така че това решава въпроса дали предотвратява тежко заболяване, което определено прави."

Johnson&Johnson проучва ползите от втора доза на ваксината си във Великобритания

Johnson&Johnson започва клинични тествания на ваксина срещу COVID-19 с две дози. Те ще вървят паралелно с проучванията на вариант...

Това се случи след подобен впечатляващ резултат от американската фармацевтична фирма Pfizer и нейния германски партньор BioNTech миналата седмица, които съобщиха за ефективност от 90% за тяхната ваксина.

Запитан дали не е твърде рано да се каже дали mRNA технологията вече е доказана, Фаучи - който обикновено е известен със своите предпазливи изявления – отговори, че тя вече е факт.

„Мисля, че когато имате две подобни ваксини, които се оказаха по-ефективни от над 90 процента, мисля, че mRNA е налице, тя се е утвърдила, не е необходимо да доказва нищо вече. Данните говорят сами за себе си; не го правя аз, не е моето мнение - вижте данните", каза той. Традиционните вирусни ваксини използват действителни вируси, които трябва да се отглеждат в пилешки яйца или фетални клетъчни линии и са отслабени, така че да не навредят на хората - процес, който може да отнеме много месеци. За разлика от тях, mRNA ваксините срещу COVID-19 доставят генетичната информация, необходима за създаване на протеин, който се намира на повърхността на вируса - наречен шипов протеин - директно до клетките в човешкото тяло, които след това го отглеждат. Това подготвя имунната система да произвежда антитела срещу действителния вирус и има основното предимство да съкрати времето за разработване на ваксината до няколко седмици, след като учените имат генетичната последователност на протеина, който искат да създадат.

Въпреки че откритието на Moderna засега не е известно колко дълго трае имунитетът. Фаучи каза, че е "сигурен", че ще издържи до известна степен, тъй като клетките на имунната система, наречени "B клетки на паметта", остават в готовност, за да генерират нови антитела срещу вируса. Но за колко време беше неясно.

Ваксината може да получи спешно одобрение в САЩ в рамките на няколко седмици.

Ваксината на "Санофи" срещу COVID-19 може да се съхранява в обикновен хладилник

Коронавирусната ваксина, разработена от „Sanofi”, няма да се нуждае от супер охлаждане и за съхренението й ще е достатъчен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com