X
 
 

Хонконгският закон доведе до санкции на Китай спрямо САЩ

744 0
Хонконгският закон доведе до санкции на Китай спрямо САЩ
Снимка: iStock
Китай въвежда санкции срещу редица американски неправителствени организации, включително "Human Rights Watch". Мерките са в отговор на законопроект в САЩ, който забранява износа на оръжие за Хонконг, за да не бъде използвано то срещу демонстрантите, и подпомагането на протестиращите в града, се казва в съобщение на външното министерство на  Китай.

Санкциите идват след като Доналд Тръмп реално подкрепи протестите срещу властта в специалния административен район, като промени политиката на САЩ, позволявайки на Вашингтон да наложи санкции срещу служители в Хонконг.

Напрежението между САЩ и Китай скочи рязко заради нов американски закон за Хонконг

Хонконгските власти изразиха "изключително съжаление", а Китай обща "твърди контрамерки" заради влезлия в сила американски закон, касае...

"Наскоро САЩ приеха Хонконгски закон за човешки права и демокрация 2019 г., игнорирайки несъгласието на Китай по този въпрос. Това е сериозно нарушение на международното право и основните принципи на международните отношения, както и намеса във вътрешните работи на Китай. Пекин вече подаде протестна нота пред Съединените щати по въпроса. Сега Китай реши да въведе санкции срещу няколко неправителствени организации в САЩ, включително НДИ (Национален демократичен институт), ХРУ и Фрийдъм хаус", заяви говорител на външното министерство в Китай, цитиран от БГНЕС.

Министерството добавя, че Китай е преустановил разглеждането на молбата за посещения на американски военноморски кораби и самолети на територията на Хонконг.

Според говорител на външното министерство на Китай САЩ са пренебрегнали протеста на Китай, а със закона са нарушили международното право и основните норми на международните отношения.

Той поясни, че Вашингтон се намесва във вътрешните работи на Китай.

Местните избори в Хонконг донесоха смазваща загуба на прокитайския режим

Продемократичните сили получават абсолютно мнозинство на изборите за членове на съвети на кварталите в Хонконг след предварително пребр...

"Пекин от своя страна изрази своя решителен протест. В отговор на това Китай прие решение за въвеждане на санкции на редица американски неправителствени организации, включително NDI, HRW и Freedom House", обяви говорителят.

Междувременно Axios съобщава, позовавайки се на източник от американския преговарящ екип, че и търговските преговори между САЩ и Китай са спрени заради законодателството за Хонконг.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...

Последно в Актуално