Кои лидери все още не са поздравили Джо Байдън

4227
Кои лидери все още не са поздравили Джо Байдън
Снимка: Getty Images/Guliver

С прогнозата Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ в събота, много световни лидери побързаха да го поздравят за победата му.

Но не всички бяха толкова запалени - всъщност някои продължават да отсъстват от списъка, отбелязва Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Ето някои ключови международни фигури, които не са изпратили съобщения за подкрепа или са били хладни в своите поздравления.

Някои стигнаха дори по-далеч, поздравявайки Тръмп или подкрепяйки необосновани твърдения, които той направи, за измама с избиратели. Поне един министър плати за своите забележки с поста си.

Руският президент Владимир Путин

Преди четири години Путин беше сред първите, които поздравиха Доналд Тръмп за победата му на изборите, но този път не е имало туит, телеграма или телефонно обаждане до Байдън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че причината за забавянето са правните предизвикателства, поставени от кампанията на Тръмп.

"Вярваме, че правилното нещо, което трябва да направим, е да изчакаме официалния резултат от изборите," каза той пред репортери.

Но Стив Розенберг от Москва казва, че има подозрение, че липсата на поздравления отразява факта, че Москва не е развълнувана от резултата.

Байдън е гласен критик на Москва и наскоро определи Русия като най-голямата заплаха за Америка.

Тръмп рядко критикуваше Русия или Путин, а Русия беше обвинена в намеса в изборите през 2016 г., за да бъде избран Тръмп.

Словенският премиер Янез Янша

Янша не скри, че подкрепя Тръмп, дори излъчи поздравленията си за действащия президент в сряда, много преди преброяването на гласовете да е почти приключило.

Оттогава той повтаря твърденията за измама на с гласовете, извършени от демократи.

В събота той се появи по-примирен, описвайки САЩ като стратегически партньор на Словения и заяви, че приятелските отношения ще останат, който и да е президент.

Но той все още не е поздравил Байдън.

Янша от крайнодясната антиимиграционна Словенска демократическа партия е съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, който в миналото също изрази подкрепата си за Тръмп.

Съпругата на Тръмп Мелания е словенка.

Други словенски лидери, включително президентът Борут Пахор, поздравиха Байдън, както и Орбан.

Естонският вътрешен министър Март Хелме

Хелме обяви оставката си в понеделник, след като той и синът му, финансовият министър Мартин Хелме, изказаха обвинения за широко разпространени измами по време на изборите в САЩ по радиото в неделното предаване.

Хелме старши също повтори необосновани обвинения в корупция срещу Байдън и неговия син Хънтър.

Синът му каза, че "всички нормални хора трябва да говорят" за предполагаемите фалшификации на вота.

"Няма смисъл да говорим за някакъв вид демокрация или върховенство на закона, ако изборите могат да бъдат толкова грубо, толкова откровено и масово фалшифицирани," добави той.

И двамата са членове на крайнодясната Консервативна народна партия, на която Хелме младши е и лидер. Партията е в коалиция с Партия Център и друга дясна партия.

Премиерът Юри Ратас разкритикува двамата политици и поздрави Байдън.

Но той не стигна до стъпката да ги уволни, твърдят критиците, защото разчита на подкрепата на тяхната партия, за да остане на власт.

Хелме старши каза, че подава оставка заради "клеветата", пред която е изправен в естонските медии.

Бразилският президент Жаир Болсонаро

Болсонаро често се смята за съюзник на Тръмп, дотолкова, че той е определян като „Тръмп от тропиците“.

Следователно неуспехът на бразилския лидер да поздрави Байдън не е изненада.

В миналото той е кръстосвал шпаги с бившия вицепрезидент, описвайки призива му по време на предизборен дебат за САЩ да настоява Бразилия да защити по-добре тропическите гори на Амазонка като "пагубен и ненужен".

Съобщения от бразилските медии, цитиращи правителствени източници, предполагат, че Болсонаро планира да изчака, докато юридическите предизвикателства, отправени от Тръмп, приключат, преди да се заеме с въпроса.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор

Лопес Обрадор е друг латиноамерикански лидер, който се опита да поддържа добри отношения с Тръмп, въпреки напрежението около твърдата политика на американския президент по отношение на мигрантите и по-специално обещанието му да изгради стена по границата на двете страни.

Поради това мексиканският лидер е предпазлив по отношение на изборите в САЩ и в неделя заяви, че ще изчака "всички правни въпроси" да бъдат решени.

"Не искаме да бъдем неблагоразумни. Не искаме да действаме лекомислено", каза той на пресконференция и добави, че Мексико има "много добри отношения" и с двамата кандидати.

Еднозначната позиция на Лопес Обрадор предизвика критики от страна на няколко висши американски демократи, а конгресменът от Тексас Хоакин Кастро я определи като "зашеметяващ дипломатически провал".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху

Нетаняху е друг световен лидер, който никога не е криел афинитета си към Тръмп.

И докато той поздрави Байдън, наблюдателите отбелязаха липсата на думите "новоизбран президент" и "избран заместник-президент" в посланието си.

"Бих искал да започна с поздрави на Джо Байдън и Камала Харис. Почти 40 години имам лична, дълга и топла връзка с Джо Байдън и го познавам като голям приятел на държавата Израел “, каза той във видео изявление.

Нетаняху завърши посланието, като отдаде почит на Тръмп за приятелството му с Израел и лично към него, и му благодари за признаването на Йерусалим за столица на Израел, отмяната на политиката на САЩ от десетилетия и за твърдата му позиция по отношение на Иран.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман

Саудитският престолонаследник поздрави Байдън за победата му на избори - но едва в неделя, 24 часа след новината. Други лидери от Близкия изток го направиха в събота.

Беше посочено, че Мохамед бин Салман не е губил време, поздравявайки президента на Танзания Джон Магуфули за преизбирането му този ден.

Оставка на естонски министър, нарекъл Байдън корумпиран

Естонският вътрешен министър Март Хелме подаде оставка днес, ден след като нарече избраният за президент на САЩ Джо Байдън и синът му Х...

Байдън обеща да направи преоценка на отношенията със Саудитска Арабия, по-специално заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и гражданската война в Йемен .

Китайският президент Си Цзинпин

Президентът Си изпрати поздравления към Тръмп през 2016 г. на следващия ден след победата му във вота.

Но този път Китай досега не успя да даде никаква реакция на резултатите от изборите в САЩ.

Говорителят на външното министерство Уан Уенбин отбеляза победата на Байдън на брифинг в понеделник, но заяви, че Пекин ще наблюдава, докато се изпълняват "американското законодателство и процедури".

Очаква се Байдън да бъде по-премерен и нюансиран в подхода си към Китай, като същевременно поддържа твърда позиция.

Анализатор: Ще видим изключително нова Америка

„Изключително нова ще бъде Америка след избирането на Джо Байдън за президент. Балканите не са такава зона, че САЩ да има специал...

Тръмп остро критикува Китай заради коронавируса и се включи в търговска война, налагайки мита върху многобройни китайски вноси.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун

Ким не реагира на резултатите от изборите, а в понеделник сутринта севернокорейските държавни медии мълчат за изборите в САЩ.

Все пак, припомня Би Би Си, през 2016 г. победата на Доналд Тръмп беше съобщена чак два дни след избирането му.

Тръмп и Ким са имали бурни отношения, въпреки че са поддържали контакт чрез три исторически срещи лице в лице.

Байдън обаче определи Ким като бандит и казва, че не се интересува от никаква лична дипломация с него. Севернокорейският лидер нарече Байдън "глупак с нисък коефициент на интелигентност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com