В САЩ говорят за милиарди обезщетения заради канцерогенни лекарства. Български професор предупреждава за тях от години

11625
В САЩ говорят за милиарди обезщетения заради канцерогенни лекарства. Български професор предупреждава за тях от години
Снимка: iStock/Guliver

45 млрд. долара обезщетения – толкова може да бъдат искани от производители на лекарства заради замърсяване с нитрозамини според доклад на американската банка Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

Материалът е още едно потвърждение на предупрежденията, които от години отправя проф. Георги Чернев, началник на кожната клинка на МВР болница. В поредицата от материали и интервюта проф. Чернев коментира темата с канцерогенния ефект на сартаните (клас лекарства за хипертония и кръвно налягане), а освен това той и негови колеги имат редица публикации в специализирани научни чуждестранни източници по въпроса (ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК). Преди време той говори пред Actualno.com с имена на производители и лекарствата им, за които е подал сигнали в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Сега Bloomberg пише за швейцарската фирма Novartis – и как през 2018-та година изследвания на лекарства, ползвани за хипертония и кръвно налягане (сартани, т.нар. ангиотензин рецепторни блокери) са показали наличие на нитрозамини. Един от тях е използван в ракетно гориво и е класифициран от СЗО като вероятно канцерогенен. Именно до Novartis проф. Чернев и негови колеги писаха специално писмо по темата – ТУК! Освен това, техни данни и публикации точно по темата влязоха в изданието за научна и медицинска литература на германската група Springer – ТУК и ТУК!

В скорошния материал на Bloomberg основният акцент е върху нитрозамините – че изглежда много сложно тяхното наличие в лекарствата да бъде избегнато и че това ще струва много пари на големите фармацевтични компании. Сложността се обуславя от това, че при всяко лекарство замърсяването изглежда се случва по различни причини. Например – при т.нар. валсартан изглежда става въпрос за химическа реакция при опаковането. Подробности за феномена научете в статията: Канцерогенни вещества в лекарства - специализирано проучване изглежда откри защо

Американската информационна агенция посочва, че нитрозамините са канцерогенни вещества, което е доказано с проучвания върху животни, но регулаторните органи сякаш все още не им слагат изцяло черен печат, макар че от поне 65 години се знае, че нитрозамините може да са канцерогенни. Показателно е становище на Европейската агенция по лекарствата от лятото на 2021 година: Има много малък риск да се разболеете от рак заради прием на лекарства за кръвно

Метаанализ: Пиете ли по-дълго време определени лекарства, рискът от рак се увеличава

Освен това, вниманието на Bloomberg е насочено към препарата "Зантак" (Zantac, Ранитидин - използва се за лечение на пептична язва, гастроезофагеална рефлуксна болест и синдром на Цьолингер-Елисон), който се произвежда от гиганти като GlaxoSmithKline (GSK) и Sanofi. При него наличието на нитрозамини може да се обуславя от това как се съхранява и какви неактивни съставки се ползват. Вече има насрочено дело през февруари, 2023 година в Калифорния и се чака старт и на други дела догодина. Компании като Merck и Pfizer обаче също са установили нитрозамини в свои продукти.

"Това, което е обезпокоително, е, че нитрозамини се появяват в голям брой лекарства. Ако има голямо обезщетение по случая със "Зантак", тогава може да има лавина от съдебни искове срещу производители и търговци на други лекарства", коментира Майкъл Каром, директор на юридическата група за защита на потребители Public Citizen.

През пролетта на 2022 година имаше две изтегляния на лекарства на Pfizer именно заради завишено количество нитрозамини: Изтеглени са партиди лекарства за кръвно заради риск от рак - потвърждават ли се български данни? Но от 2018 година пред Американската агенция по лекарствата и храните (FDA) има над 250 доклада за изтегляне на партиди лекарства заради високо ниво на нитрозамини (т.е. не просто наличие, а определено количество). Не се броят и лекарства, останали на пазара, защото иначе ще има недостиг, пише Bloomberg.

За финал - Bloomberg изчислява, че GSK, Sanofi, Pfizer и Boehringer Ingelheim, за препарат на която можете да видите какво казва проф. Чернев в долния линк, може да се сблъскат с до 55 000 съдебни иска.

ОЩЕ: Нови сигнали и данни за канцерогенен ефект от клас лекарства за кръвно

КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ - ПРИПОМНЕТЕ СИ: Лъже ли държавата относно сигнали за рак на кожата заради лекарства срещу хипертония?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com