Paradise Papers: Зетят на Путин и министър на Тръмп - в една бизнес лодка (ВИДЕО)

7610
Paradise Papers: Зетят на Путин и министър на Тръмп - в една бизнес лодка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

​Възможно ли е министърът на търговията на САЩ да е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин? Колко офшорни компании на Бермудските острови притежава съветникът по икономическите въпроси на Доналд Тръмп и в каква финансова схема е замесен канадският премиер Джъстин Трюдо - всичко това излиза наяве с нова порция от разкрития в документите "Парадайс" (Paradise Papers).

Редица действащи и бивши световни лидери фигурират в масива от файлове за офшорни компании, публикуван от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), чиято централа е във Вашингтон. След като стана ясно, че британската кралица Елизабет II е вложила 10 млн. паунда в офшорни сметки, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови, се появиха още по-любопитни данни за политици, бизнес лидери и държавници.

Тръмп обещава да върне трилиони долари в САЩ от офшорни зони

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да върне в страната 4 трилиона долара, които американски граждани пазят в...

Хората на Тръмп

От разкритията на журналистите от Süddeutsche Zeitung, The Guardian, BBC и New York Times, става ясно, че Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ, е имал бизнес контакти с Кирил Шамалов - зет на руския държавен глава Владимир Путин. Шамалов е съпруг на Катерина Тихонова, по-малката дъщеря на стопанина на Кремъл.

Припомняме, че според финансови анализатори Тихонова и Шамалов притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин, Генадий Тимченко.

От документите "Парадайс" сега става ясно, че Уилбър Рос държи дял в компанията "Навигатор", която се занимава с корабоплаване. Според разкритията, това е станало чрез редица инвестиции в офшорки. В същото се време се появават бизнес отношения между "Навигатор" и руската газова компания "Сибур", в която фигурира името на Шаламанов като съдружник. От 2014 година насам "Навигатор" е получила 68 млн. долара от "Сибур"!

Рос успя да запази дяла си в "Навигатор", а в разследването си журналистите твърдят, че министърът на търговията на САЩ се възползва от облаги от руски фирми, част от които с наложени международни санкции.

Тръмп отрича да има офошрни сметки, но гледал да плаща малко данъци

Претендентът за кандидатурата на Републиканската партия на президентските избори в САЩ милиардерът Доналд Тръмп заяви, че не държи пари...

Разкритията на консорциума от журналисти хвърлят светлина върху офшорните сметки и на друга знакова фигура - Гари Кох, съветник по икономическите въпроси на Доналд Тръмп.

Според документите във времето между 2002 г. и 2006 г. той е бил или президент, или вицепрезидент на 22 офшорки на Бермудските острови. Те пък от своя страна са в тесни връзки с Goldman Sachs - една от най-старите инвестиционни банки в света.

Инвестиции по терлици в социалните мрежи

Данните от публикуваните документи показват още и отношенията между финансови компании, които са собственост на Кремъл, и инвестициите в социалните мрежи Twitter и Facebook.

През 2011 г. инвестиционният фонд, управляван от технологичния магнат Юри Милнър, получил 191 млн. долара от една от руските правителствени фирми VTB Bank (бел. ред. - ВТБ е известна в България като миноритарен акционер в КТБ, а директор в България на клона на руската банка е бившият финансов министър от времето на Симеон Сакскобургготски, Милен Велчев) и инвестирал "тихо" тези пари в Twitter.

Русия има 500 млрд. долара в офшорки

Русия има почти 500 милиарда долара в офшорки и тези пари осигуряват, освен всичко друго, и възпроизводството на руската икономика. ...

Междувременно документите разкриват също, че финансовото дъщерно дружество на контролирания от Кремъл енергиен гигант "Газпром" е финансирало офшорна компания, която инвестира в друга компания, свързана с Милнър. Тя от своя страна държи приблизително 1 млрд. долара в акции във Facebook през 2012 г. - времето, в което ценните книжа на социалната мрежа се появиха на фондовата борса.

От партия "Зелените" реагираха на информациите от документите "Парадайс", като заявиха, че ​те "разкриват влиянието на Кремъл върху ​Facebook и​ Twitter ​и как олигарси крадат пари от социалната система​".​ И още: "платените потребители на Путин умишлено завземат публичното пространство и се опитват да го контролират​,​ поставяйки дневния ред. Това трябва да стане прозрачно и да бъде разбрано от възможно най-много хора​", казва Димитър Димитров, член на Изпълнителния съвет и говорител на "Зелените" по цифровите въпроси​.

Парите, офшорките и един премиер

Разследването изрично уточнява, че богатите хора в политическия спектър навсякъде използват привилегиите на офшорната система и така паралелът се насочва към канадския премиер Джъстин Трюдо.

Досиетата разкриват, че Стивън Бронфман, съветникът на канадския премиер Трюдо и близък негов приятел, се е съюзил с верния член на Либералната партия Лео Колбер и неговия син, за да придвижат тихомълком милиони долари към каймански тръст. Тези "офшорни маневри" целят едно - избягване на данъци по съответните сметки в Канада, САЩ и Израел.

И кралица Елизабет II се появи в "Панамските досиета"

Редица действащи и бивши световни лидери фигурират в масива от документи за офшорни компании, публикуван от Международния консорциум за...

Кой къде държи парите си?

ICIJ публикува извадки от общо 13,4 млн документи от т.нар. "Панамски досиета". В тях фигурират президентите на Колумбия и Либерия Хуан Сантос и Елън Джонсън-Сърлиф. Вътре са още трима бивши премиери на Канада - Жан Кретиен, Пол Мартин и Брайън Мълруни. Следват ги бившият костарикански президент Хосе Мария Фигерес, както и бившите премиери на Япония и Пакистан Юкио Хатояма и Шаукат Азиз, плюс синовете на турския премиер Еркам и Бюлент Йълдъръм. Кралицата на Йордания Нур също е в списъците.

Освен това в "Панамските досиета" личат имената на бившия главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, както и на попзвездите Мадона и Боно.

Самият журналистически консорциум обаче призна, че "съществуват легитимни начини за използване на офшорни компании и тръстове". "Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически разследвания, създаден въз основа на "течове" за офшорите, обезателно са нарушили закона или са действали по друг неправилен начин“, се казва в съобщение за медиите, съпровождащо публикацията на новите разкрития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправното членство на Палестина

На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка