Пентагонът тествал използването на кърлежи като биологично оръжие

8699
Пентагонът тествал използването на кърлежи като биологично оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Камарата на представителите на САЩ призова за провеждане на разследване на потенциалното използване на кърлежи като биологично оръжие от страна на Пентагона, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard, цитиран от "Фокус".

Мнозинството от депутатите подкрепиха предложението на републиканеца от Ню Джърси, който отправи молба към Пентагона да предостави информация за „експерименти с кърлежи и насекоми“, провеждани в периода 1950 и 1975 г.

Според Пентагона Русия превъзхожда САЩ в битката за глобално влияние

Русия превъзхожда САЩ в надпреварата за глобално влияние. Това е оценката на Пентагона и независими стратези, изложена в документ с обе...

Смит аргументира искането си с цитати от книгата на лекаря Станфорд Крис Нюби „Ухапан: Тайната история на Лаймската болест и биологичните оръжия", публикувана през май тази година. В нея Уили Бъргдорфър, откривателят на Лаймската болест, твърди, че тя се е разпространила след след неуспешен военен експеримент през 60-те години на миналия век.

Водещият швейцарски учен в света в областта на медицинската ентомология, който почина през 2014 г., изследва възможностите за създаване на биологични оръжия за американските военни. Съгласно думите му, една от задачите му е била да отглежда бълхи, комари и кърлежи и да ги заразява с опасни за хората патогени. Според книгата малките насекоми е трябвало да бъдат разпространявани на територията на врага.

В САЩ неинфектираните животни са изоставени в жилищни райони, за да изследва тяхното разпространение. Според Нюби кърлежите са отглеждани в изследователските центрове в Мериленд и на остров Плъм (Ню Йорк), както в източната част на САЩ. Президентът Ричард Никсън е забранилпо-нататъшното изследване на биологичните оръжия през 1969 г. и оттогава на военните е било позволено да изследват само как войниците може да бъдат защитени от тях, казва Смит. За първи път болестта е открита през 1975 г. в Олд Лайм, Кънектикът.

Искането за информация от Камарата на представителите е част от разискванията за бюджета за отбрана. Сенатът внесе собствен законопроект, в който не се споменава биологичното оръжие. Сега двете камари на Конгреса на САЩ трябва да се споразумеят за съвместен проект.

САЩ с нов транш от 250 милиона долара за украинската армия

САЩ ще предоставят допълнителни средства за Украйна в размер на 250 милиона долара за укрепване на капацитета на украинските военни, съ...

Всяка година между 300 000 и 427 000 души в САЩ заболяват от Лаймска болест, а в Европа - 65 000 души. Ваксината срещу нея бе изтеглена от пазара през 2002 г. заради сериозни странични ефекти от пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка