Пробивите в киберсигурността през 2016 година са стрували на САЩ милиарди

711
Пробивите в киберсигурността през 2016 година са стрували на САЩ милиарди
Снимка: iStock/Guliver

Кибератаките, извършени през 2016 година са стрували на икономиката в САЩ между 57 и 109 млрд. долара. Това съобщи Съветът на икономическите съветници към Белия дом, който публикува в петък последния си доклад.

„По наши оценки злонамерената активност в киберпространството през 2016 година е ощетила икономиката ни със сума, възлизаща на 57-109 млрд. долара“, гласи заключението на Съвета, който също така алармира, че в бъдеще нападенията на хакерите срещу важни инфраструктурни сектори в САЩ могат да нанесат и много по-големи финансови щети на страната.

САЩ планират да дадат милиард долара за сигурността на държавните си сайтове

През 2019 година властите в САЩ планират да отделят поне 1 млрд. долара за увеличаване на защитата на сайтовете на държавните институци...

В доклада, позоваващ се на заключенията на американското разузнаване се твърди още, че Русия, Китай, Иран и Северна Корея са страните, които най-активно са се опитвали да хакват правителствените агенции и частните компании в САЩ. Подчертава се и че зад кибератаките най-често стоят "корпоративни конкуренти, активисти, отстояващи своите политически позиции, както и престъпни банди."

Припомняме, че в четвъртък Белият дом обвини руските военни за поръчката на кибератаката NotPetya, която засегна Европа, Азия и Западното полукълбо през юни 2017 година и доведе до загубата на милиарди долари. Според представители на американската администрация тя е била "част от текущите опитите на Кремъл да дестабилизират Украйна".

По-рано днес Москва категорично отхвърли обвиненията за руска намеса в разпространението на вируса NotPetya. Говорителят на президента Путин Дмитрий Песков нарече твърденията "недоказани, неоснователни". По негови думи те са единствено част от „безпочвената русофобска кампания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com