Първи смъртен случай от вируса Alaskapox

55813
Първи смъртен случай от вируса Alaskapox
Снимка: Getty Images

Мъж от полуостров Кенай в Аляска почина от вируса AKPV, съобщава Alaska Public Media. Човекът е имунокомпрометиран (по-склонен към сериозни заболявания) и е първият починал от вируса на Alaskapox или AKPV, предава bTV. Здравният отдел съобщава за смъртта му в петък (9.02).

Мъжът, починал от вируса, е живял сам в гориста местност на полуостров Кенай и е бил в контакт с бездомна котка, която редовно го е драскала и е ловувала с дребни бозайници. Котката е изследвана за AKPV и е отрицателна. Роджърс добави, че жителите на Аляска трябва да бъдат внимателни, когато имат контакт с дребни бозайници – да носят ръкавици, както и да измиват ръцете си след това.

Всеки, който има лезии от шарка, е добре да се обърне към лекар и да бъде прегледан. Здравните власти в Аляска съобщават, че мъжът, починал от вируса, е бил в напреднала възраст и с отслабен имунитет заради лечение на рак. Симптомите му са започнали с голяма лезия в областта на подмишниците. По-късно той развива още подобни на шарка лезии, а неговият личен лекар изпраща проба в Център за контрол и превенция на заболяванията, където е идентифициран като заразен с AKPV.

Още: Морбили взе първа жертва в Ирландия

Вирусът

Alaskapox е открита в щата Аляска през 2015 г. и е свързан с други ортопокс вируси като едра шарка, кравешка шарка и маймунска шарка. Епидемиологът д-р Джулия Роджърс, която работи за федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията и е назначена в отдела за обществено здраве на Аляска, каза, че вирусът заразява предимно животни. „Ортопокс вирусите са зоонотични вируси, което означава, че те циркулират предимно в животинските популации, като понякога се разпространяват и при хората“, обясни Роджърс. Според нея се очакват всякакви инфекции с AKPV да останат редки и е малко вероятно някой, който не е имунокомпрометиран, да почине от вируса.

Все още няма доказателства за предаването на вируса от човек на човек. Само шест души са имали потвърдени случаи на този вид шарка и всички те са били в района на град Феърбанкс в Аляска. Те са се заразили от контакт с животни. Тестове на дребни бозайници за вируса в щата са показали заразяване при червени полевки (гризачи) и катерици.

Още: Болен съм от грип: Стъпка по стъпка какво да правя - съветите на д-р Ангелова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...